Minden tizenkettedik videojátékos függőségben szenved

Vladan Starcevic, sydney-i egyetemi professzor online kutatásában 2000 válaszadó vett részt. A professzor arra a kérdésre kereste a választ, hogy a számítógépes játékok milyen mértékben okoznak függőséget. A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a számítógépen játszó emberek közül minden tizenkettedik súlyos függőségben szenved. "Az egész életük a számítógépes játékok körül forog, ami egyértelműen az addikció jele. Ráadásul úgy tűnik, hogy más mentális problémáik is vannak, amelyek a túlságosan intenzív videojáték használatban manifesztálódnak" – állapította meg Starcevic.

A kutatók szerint további problémát jelent, hogy a játékfüggők hajlamosak az antiszociális viselkedésre és a depresszióra. Többségük naponta legalább négy órát fordít a szenvedélyére, ami a legtöbb esetben olyan MMO jellegű, vagyis online, egyszerre több játékos részvételével zajló játék, mint a World of Warcraft. A professzor hozzátette ugyanakkor, hogy "a játékosok többsége nem függő, csupán egy elenyésző kisebbségnek jelentenek ilyen jellegű problémát a számítógépes játékok".

A kutatásban szereplő 8 százalékos arányhoz hasonló eredményt kapott egy Iowa egyetemi kutatócsoport is, amely a nyolc és tizennyolc év közötti korosztály számítógép használati szokásait vizsgálta. Tanulmányuk azt mutatja, hogy a fiatalok 8,5 százaléka addiktív a videojátékozás terén.

(Forrás: ELTE TáTK hírlevél)