Fotó: MTI/Kovács Attila
Hirdetés

Beneda Attila a Szent Kozma és Damján-díjjal kitüntetett Szócska Miklós volt egészségügyi államtitkárt méltatva arról beszélt: azokban az időkben – 2013-ban – nem volt magától értetődő az Eurotransplanthoz való csatlakozás, ugyanis komoly szaktekintélyek is azt mondták, hogy határokon vinni és hozni emberi szerveket, az szervkereskedelem, és nehéz volt megértetni, hogy itt emberéletekről van szó.

A hosszú dilemmák és egyeztetéseket követően Szócska Miklós hozta meg a döntést, hogy Magyarország csatlakozik a szervezethez – mondta.

Beneda Attila kijelentette: az egész országnak segített az Eurotransplathoz való csatlakozás.

A helyettes államtitkár a méltató beszédében elmondta: Szócska Miklós mindig is készült az egészségpolitikára, a vezetésre. Szócska Miklóst a hivatástudat és az elfogadás jellemzi, valamint csapatépítésben különösen nagy erényeket tudhat magáénak – tette hozzá.

Korábban írtuk

Szócska Miklós a díjat megköszönve azt hangsúlyozta, a döntés a közszolgálatnak egy része volt, és azt mondta: nem is neki kellene elismerést adni, hanem neki kellene megköszönni, hogy részt vehetett a folyamatban.

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért világnap alkalmából tartotta a díjátadóját, amelynek részeként Szócska Miklós is elismerést vehetett át.

Az alapítvány Szent Kozma és Damján-díjjal tüntet ki 2008 óta minden évben egy olyan embert, aki a magyarországi szervátültetés érdekében kiemelkedő munkát végzett.

Az idei díjat azért ítélték oda Szócska Miklósnak, mert tíz évvel ezelőtt egészségügyért felelős államtitkárként megteremtette a lehetőségét annak, hogy Magyarország teljes jogú tagként csatlakozzon az Eurotransplant szervezethez.