A lakosság lassan háromnegyed része nem örül nekik, azon belül is nagyobbrészt a nők, akiknek a szervezetében kimutatható a Candida jelenléte, s akiknek kellemetlen panaszaik vannak: fáradékonyság, levertség, álmatlanság, fejfájás, elhízás, sikertelen fogyókúra, édesség iránti csillapíthatatlan vágy, emésztési panaszok, puffadás, változó székelési panaszok, alhasi fájdalom, krónikus folyás. Szintén nem örülnek azok, akik tejcukorintolerantiában, allergiában, ekcémában, valamilyen krónikus, gyógyulni nem akaró gyulladásban, legyen az nőgyógyászati, urológiai, gégészeti, vagy autoimmun betegségben, colitis ulcerosában, Chronban szenvednek.

Ezen tünetek, betegségek kialakulásában nagy része van a Candida mellett egyéb mikrobáknak, kórokozóknak: szeretnek az Epstein-Barr és a cytomegalovírussal együtt éldegélni bennünk. A Candida albicanstól akkor is érdemes megszabadulni, ha mikrobiológiailag kitenyészthető testváladékainkból, szerológiailag igazolható vérükben Candida-ellenes ellenanyag.

Erről szakemberek körében is nagy a vita. Sokan a normál flóránk részének tartják, s azt mondják, hogy nem kell vele foglalkozni. Véleményem szerint kórokozó-hordozásról van szó. A Candida albicansra ugyanis nincs szükségünk, nem segít és nem véd bennünket, mint a tejsav és a Coli baktérium. Előbbi véd, az utóbbi a beleinkben a vitamingyártást is segíti. A Candidák viszont nélkülünk is megélnek, egyéb, az emberi szervezeten kívüli szerves anyagon is.

Van egy sunyi tulajdonságuk: opportunisták. Hol szükséges a levegő az életükhöz, hol nem, hol kórokozók, hol nem. Ha immunrendszerünk elég erős, akkor mit nekünk Candida, de akár komolyabb kórokozókra is fittyet hányunk. Sajnos azonban a mai ember stresszel, vegyszerrel, sugárral fűszerezi életét, mely az immunrendszerünket gyengíti. Ez azután minden mikrobának kedvez, hát még a Candidának és egyéb gombának, hisz az antibiotikus éra is lassan inkább őket segíti, mint bennünket.

Így a gombák, legfőképpen a Candida, mintegy időzített bomba éldegél a szervezetünkben. Éppen ezért komolyan kell venni és foglalkozni vele. A kór miazmájának is tekinthető. Óva intek azonban mindenkit egyrészt attól, hogy csontsoványra fogyjon a Candida-diétájában, mert ez csak az immunrendszerét tovább gyengíti.

Másrészt attól is, hogy az egyik gombaölő szer után a sokadikkal próbálkozzon az antibiotikumok mintájára. Az antibiotikumokkal ugyanis már drasztikusan beleszóltunk a természet ökológiájába, ne tegyük ezt most a baktériumok után a gombákkal. Ha most kémiai irtó hadjáratot indítunk ellenük, akkor ismét beleszólva a természet rendjébe, egyéb mikrobák megerősödését válthatjuk ki beláthatatlan következményekkel.

Természetesen más a helyzet az akut, heveny gombás gyulladás esetében. Mi tehát a teendő? Nem kell a Candidákat, agombákat eltartanunk, nem kell panaszainkkal, krónikus betegségeinkkel együtt élnünk.

A Voll-módszerrel kitesztelt homeopátiás, izopátiás szerekkel a szervezet immunrendszere energetizálható, góctalanítható, ezzel tehermentesíthető, erősíthető, s a mikrobák, ez esetben a Candida gyengíthető, számára kedvezőtlen frekventiális viszonyok teremthetők. Ezzel természetesen a szervezetünkből eltávolíthatók. Ezzel a szelíd módszerrel, türelemmel és kitartással – ezt 18 év tapasztalata alapján mondhatom – úgy a Candidától, mint egyéb más mikrobától is meg tudunk szabadulni szélsőséges diéta nélkül. Ráadásul ha a gomba nemcsak a bélcsatornánkban tanyázik, hanem bekerült a keringésünkbe, sőt akár az agyba is, a kemény Candida-diéta csak az immunrendszerünket gyengíti.

Az immunrendszerünk topon tartásához szervezetünknek meg kell kapnia az életünkhöz elengedhetetlen vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, kis és nagy molekulájú építőköveinket! Jó egészséget, életkedvet, megújulást szeretettel!