Higgs professzort életének 95. évében érte a halál. Elhunytának hírét az Edinburghi Egyetem jelentette be kedden. A felsőoktatási intézményt tájékoztatása szerint Higgs otthonában, rövid betegség után hunyt el.

Hirdetés

Peter Higgs a később róla elnevezett részecske létezéséről szóló elmélet alapjait 1964-ben, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) Physics Letters című fizikai folyóiratában közölt rövid kvantumtérelméleti tanulmányában ismertette.

A Higgs-bozon létezését 2012 júliusában bizonyították a CERN nagy hadronütköztetőjével végzett kísérletekkel. Higgs már a következő évben, 2013-ban – Francois Englert belga fizikussal együtt – átvehette a fizikai Nobel-díjat a részecske létezésének kísérleti igazolásához vezető elméleti munkásságáért.

Peter Higgs 1929-ben született az angliai Newcastle-ben. Édesapja angol, édesanyja skót volt. A patinás King’s College London egyetemen szerzett fizikusdiplomát 1950-ben, majd az Edinburghi Egyetemen kapott vezető kutatói állást.

Korábban írtuk

Tudományos pályafutása során az Imperial College London, illetve a University College London egyetemeken is oktatott és kutatott, majd visszatért a skót főváros egyetemére és végül innen vonult nyugállományba 1996-ban.

A brit tudományos akadémia szerepét betöltő Royal Society is rendes tagjai közé választotta, és több brit egyetem adományozott neki díszdoktori címet.

Peter Higgs más fizikusokkal közösen az 1960-as években kezdett dolgozni azon az elméleten, amely akkori várakozásaik szerint magyarázatot adna arra, hogy a világegyetem alkotórészeinek miért van tömegük.

Olyan részecske után kutattak, amely elképzelésük szerint egyetlen elmélet keretében megmagyarázná az erős és a gyenge kölcsönhatás, illetve az elektromágnesesség jelenségét. A CERN nagy hadronütköztetőjével végzett kísérletek csaknem öt évtizeddel később igazolták Peter Higgs és tudóstársai elméleti munkásságát.

Higgs eredeti elmélete szerint a részecskéknek a világegyetem kezdetekor, az ősrobbanás pillanatában még nem volt tömegük, de a másodperc mérhetetlenül kis törtrészével később, egy elméleti mezővel végbement kölcsönhatás révén – ez kapta a Higgs-mező nevet – tömeghez jutottak.

Sir Peter Mathieson professzor, az Edinburghi Egyetem rektora és alkancellárja kedd esti megemlékezésében úgy fogalmazott: Peter Higgs meglátásai és képzelőereje révén az egész környező világról alkotott tudáshalmaz gyarapodott, úttörő tevékenysége tudósok ezreire hatott ösztönzőerővel, munkásságának öröksége pedig nemzedékeken át nyújt majd ihletet még több tudósnak.