Ez a szuperélelmiszer megmentheti a méheket a kihalástól!
Tudósok kifejlesztettek egy különleges „szuperételt” a méhek számára, amely segíthet megvédeni őket a klímaváltozás és az élőhelyvesztés okozta fenyegetésektől.Az állatok kísérleti etetése során az derült ki, hogy a táplálékkiegészítőt fogyasztó kaptárakban akár tizenötször több fiatal méh jutott el a felnőttkorig.
A háziméh a világ élelmiszertermelésének nélkülözhetetlen szereplője, hiszen a vezető globális növényfajták körülbelül 70 százalékát porozza be. Ez a technológiai áttörés biztosítja a méhek számára az összes létfontosságú tápanyagot, így még akkor is tudjuk őket etetni, ha nem áll rendelkezésre elegendő virágpor – mondta a BBC News-nak Professor Geraldine Wright, az Oxfordi Egyetem vezető kutatója. Valóban óriási eredményről van szó – tette hozzá.

A háziméhek populációja világszerte súlyos csökkenést mutat, amit a tápanyaghiány, a vírusos megbetegedések, a klímaváltozás és egyéb tényezők egyaránt okoznak. Az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben a méhkolóniák évi vesztesége 40–50 százalék között mozgott, és a szakértők szerint a tendencia emelkedni fog. Az Egyesült Királyságban is komoly gondokat tapasztalnak a méhészek. Nick Mensikov, a Cardiff, Vale and Valleys Beekeepers Association elnöke a BBC News-nak elmondta, hogy a múlt télen a kolóniáinak 75 százaléka elpusztult, és hasonló jelenséget tapasztaltak Dél-Wales-szerte. „Bár a kaptárak tele voltak táplálékkal, a méhek mégis elfogytak. Januárban és februárban még életben maradtak, majd egyszerűen eltűntek” – mesélte.
A méhek virágporból és nektárból nyerik a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokat, például a lipidként ismert szterolokat. A kaptárakban készített mézet télen fogyasztják, amikor a virágok már nem termelnek virágport. Amikor a méhészek a mézet eladják, vagy ha nincs elegendő virágpor, táplálékkiegészítéssel látják el a méheket. A hagyományos kiegészítő azonban főként fehérjéből, cukorból és vízből áll, és hiányoznak belőle a létfontosságú tápanyagok, így a méhek fejlődése nem optimális – ez emberi példával élve olyan, mintha valaki szénhidrátok, aminosavak és más nélkülözhetetlen anyagok nélküli étrendet követne.
A szuperélelmiszer kifejlesztésének tudományos háttere
A szterolok előállítása mindig is nagy kihívást jelentett, de Professor Wright vezetésével a kutatók 15 éven át azon dolgoztak, hogy meghatározzák, mely szterolokra van szükségük a méheknek, és hogyan lehet azokat előállítani. Az Oxfordi laborban Jennifer Chennells doktorandusz kis, átlátszó kaptárakban mutatta be a különféle kísérleti táplálékokat, amelyeket otthoni konyhai eszközökkel készítettek, és fehér, fényes rudak formájában kínáltak a méheknek.
„Az összetevőket olyan állagúra keverjük, mint a sütemény tésztája, különböző fehérjékkel, zsírokkal, szénhidrátmennyiséggel és a méhek számára szükséges mikrotápanyagokkal. Arra törekszünk, hogy megtudjuk, melyik a legkedveltebb és legjobb számukra” – magyarázta. A rudakat a kaptárakba helyezik, és a méhek falatoznak belőle.

A laborban a génszerkesztés segítségével a kutatócsoport képes volt egy élesztőt előállítani, amely a méhek számára nélkülözhetetlen hat szterolt termeli. „Ez hatalmas áttörés. Amikor a hallgatóm képes volt az élesztőt a szterolok előállítására kódolni, elküldte nekem a kromatogram képét, amely az eredményeket mutatta” – mesélte Professor Wright, aki a diagramot irodája falán is megtartotta.
Az eredmények és a jövő lehetőségei a méhészek számára
A szuperételt három hónapig etették a laboratóriumi kaptárak méheivel. Az eredmények azt mutatták, hogy a táplálékkiegészítést fogyasztó kolóniákban akár tizenötször több fiatal méh jutott el a felnőttkorig. Ha a méhek teljes körű tápanyaghoz jutnak, egészségesebbek lesznek, és kevésbé lesznek fogékonyak a betegségekre – tette hozzá Professor Wright.
A kutató hangsúlyozta, hogy a szuperétel különösen hasznos lehet olyan nyarakon, mint a mostani, amikor a virágzó növények korábban abbahagyják a pollentermelést. Nagyon fontos olyan években, amikor a nyár korán érkezik, és a méhek nem jutnak elegendő virágporhoz és nektárhoz a téli időszak átvészeléséhez. Minél hosszabb ideig maradnak pollen nélkül, annál nagyobb a táplálkozási stressz, és annál nagyobbak lesznek a téli veszteségek – magyarázta.
A következő lépésben nagyobb léptékű kísérletekre lesz szükség, hogy felmérjék a táplálékkiegészítő hosszú távú hatásait a méhek egészségére. Azonban a szuperétel várhatóan két éven belül elérhető lehet a méhészek és a gazdák számára. A kutatásban az Oxfordi Egyetem a Royal Botanic Gardens Kew-vel, a Greenwichi Egyetemmel és a Dán Műszaki Egyetemmel működött együtt.
