Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Dunaújvárosi Főiskola és a Festo közös szervezésében a robotika legrangosabb hazai versenye a II. Robotino Olimpia. Február 28-ig lehet még jelentkezni háromfős szakközépiskolai vagy kétfős egyetemi-főiskolai csapatokkal, az idei évben ugyanis két verseny kerül megrendezésre. Felsőoktatásban tanuló hallgatók részére kiírták a jelentkezést a II. Robotino Olimpiára, és a nagy sikerre való tekintettel az idei évben szakközépiskolai tanulók részére is kiírtak egy versenyszámot a szervezők. A középiskolai csapatok a II. Mobil Robot Kupára nevezhetnek. Mindkét rendezvénynek a Dunaújvárosi Főiskola ad otthont 2010. április 19-20-án.

A megmérettetés kétnapos és Festo Robotino® programozási feladatokból áll, melyek során a Robotino-k egyéni számokban és páros küzdelmekben vesznek részt az erre a célra kialakított küzdőtéren.

A versenyt elsősorban műszaki pályára készülő hallgatók és diákok szakmai fejlődésének és kompetenciáik kiterjesztésének érdekében hirdetik meg a szervezők. Céljuk, hogy a kutatás-fejlesztésbe is bevonják a műszaki pályára készülő fiatalokat. A jó helyzetfelismerés, az együttműködés és a kreativitás elengedhetetlen. A tavalyi versenyen a változó környezethez legjobban alkalmazkodni képes csapat nyert. Az önjáró robotok az idei évben nem csak önállóan és egymás ellen küzdenek majd, hanem kapcsolatba kerülnek más automatizált eszközökkel is.

A hazai verseny irányadó a nemzetközi szakképzésfejlesztésben, hiszen a világverseny a szakképzéssel foglalkozók egyértelműen legnagyobb fóruma és a szakképzés-diplomácia egyik legfontosabb színtere.

***

További információk és jelentkezés: www.kekvilag.hu

Robotino

A Robotino egy ölnyi, 30 cm magas önjáró oktatórobot, amely érzékeli a környezetét és reagál is rá. Észleli az akadályokat, képes kikerülni azokat és utasításra célt tud megközelíteni. WLAN kommunikációja lehetővé teszi a vezérlő számítógéppel történő folyamatos kétirányú információcserét, de a robotok teljesen autonóm működésre is képesek megírt és letöltött program szerint.

WorldSkills

Spanyolországban vagyunk, 1946-ot írunk, ahol nagy a szükség a gyakorlott szakemberekre. José Antonio Elola Olaso – aki akkor a spanyol ifjúsági szervezetnek volt az igazgatója – gondolt egy nagyot: Meg kell győzni a fiatalokat és szüleiket, a tanárokat és a leendő munkáltatókat, hogy jövőjük egy hatékony szakképzési rendszertől függ. E kihívásra egy verseny tűnt a legjobb megoldásnak, felébresztvén ezzel a fiatalok versenyszellemét. Az állami szervek, gazdálkodók, iskolák érdeklődést tanúsítottak az elképzelés irányába, így 1947-ben 4000 résztvevővel egy tucat gépészeti szakterületen megtartották az első Nemzeti Versenyt Spanyolországban. De a kezdeményezők többre vágytak, nemzetközi szintűvé akarták tenni a versenyt. 1950-ben Portugália részvételével már megtartották az első Ibériai Versenyt, amelybe 1953-ra már bekapcsolódott Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Svájc és Marokkó is.

És a jelen: 46 tagország 38 nemzetközi versennyel a háta mögött. Lenyűgöző a múlt, és ígéretes a jövő. A WorldSkills Competition napjainkban a nemzetközi szakképzési intézményrendszer egyik legkiemelkedőbb rendezvénye. A verseny kiváló lehetőséget teremt a világ bármely országa számára, hogy a versenyen akkreditált szakmákban nemzetközi szinten, a világszínvonalat jelentő mezőnyben méresse meg szakképzési színvonalát, és szerezzen nemzetközi elismerést szakképzési programjainak, a szakmákat képviselő diákjainak és tanáraiknak.

A WorldSkills szervezete 2006. május 10-én vette fel hazánkat teljes jogú tagként soraiba.

Magyarországról a SkillsHungary program keretében 2007 óta 32 versenyző, 28 szakértő, 22 szakképzési döntéshozó és 80 szakmai tanár, szakoktató vett részt a külföldi versenyeken.

A program finanszírozása részben az olyan szponzorok, mint a Festo, részben a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács javaslata alapján a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával valósul meg.