A kezdeményezés égisze alatt a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat tagintézményei az elmúlt két évben megteremtették a daganatos beteg gyermekek kiegyensúlyozott klinikai táplálkozásának feltételrendszerét. Az idén, a mintegy 2.000 daganatos kisgyermeket kezelő hálózat tagintézményei egy Oktatási Centrumot kívánnak létrehozni Bakonybélben, részben a „Tegyünk együtt a Gyermekekért” program keretében minden június 29. és augusztus 9. között eladott Könnyű és Finom termékből befolyó 1 forintokból, részben pedig pályázati forrásokból. A centrum a gyermekonkológus szakemberek és a szülők egységes szakmai irányelvek és protokollok szerinti képzését lesz hivatott ellátni nemcsak a gyermek daganatos betegségek, de a beteg gyermekek kiegyensúlyozott klinikai táplálása terén is. Az idei „Tegyünk együtt a gyermekekért” program színfoltja az a mesejéték lesz majd, amelyet a beteg gyermekek „TEGYszer volt, hol nem volt” elnevezésű mesepályázatra beérkezett meséiből állít majd színpadra a Danone Kft.

Az immár 11. éve megrendezésre kerülő „Tegyünk együtt a Gyermekekért” program keretében a Danone Kft. az elmúlt évek során – a korábbi években támogatott rehabilitáció mellett – egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a daganatos betegségekben szenvedő gyermekek egészséges és kiegyensúlyozott klinikai táplálkozásának előmozdítására és támogatására.

A daganatos beteg gyermekek kezelésének és megfelelő táplálkozásának szoros kapcsolatát jól mutatja az a tény, hogy az aktív kezelések idején a daganatos betegségekkel küzdő gyermekek 36%-a súlyosan, 9%-a mérsékelten, 27%-uk pedig enyhén alultáplálttá válik. Ennek hátterében az áll, hogy a kemo vagy sugárterápiák a kicsiknél erős hányingert és fokozott anyagcserét váltanak ki, ez pedig súlyvesztéshez valamint a testtömeg és testarányok kedvezőtlen változásához vezet. Ilyenkor a gyerekek teste, sejtjei gyakorlatilag éheznek. Amíg a kezelések alatt az alultápláltság, addig a kezelések lezárultát követően az elhízás okoz problémát a gyermekeknek és orvosaiknak egyaránt. Ennek oka az, hogy a gyermekek hormonháztartása helyreáll, a szülők pedig az egészséges és mértéktartó táplálkozás helyett hajlamosak kényeztetni az addig sokat nélkülöző gyereküket. A megfelelő klinikai enterális és parenterális élelmezési programokkal a gyermekek immunfunkciói javíthatók, miközben a fertőzések aránya, a kórházban töltött napok száma, valamint a kezelések költsége és a halálozási arány csökkenthető.

„A világ 120 országában jelenlévő nemzetközi nagyvállalatként célunk az, hogy termékeinken keresztül a lehető legtöbb embernek biztosítsunk egészséges életvitelt és kiegyensúlyozott táplálkozást” – mondta Andreas Ostermayr, a Danone Tejtermékgyártó és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatója. „A „Tegyünk együtt a gyermekekért” program előző éveiben összegyűjtött 209 millió forintból, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat klinikái országos szinten jelentős összeget fordítottak a daganatos beteg gyermekek klinikai táplálkozási programjának kialakítására, hiszen közös célunk az, hogy a megfelelő klinikai táplálkozás előmozdítása révén javítsuk a beteg gyermekek életminőségét, mind a kezelések alatt, mind pedig azt követően” – tette hozzá az igazgató.

A Danone Kft. kezdeményezésére, a „Tegyünk együtt a gyermekekért” program részeként, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat tavaly egy átfogó Klinikai Táplálkozási Programot indított útjára. A program keretében, a 9 magyarországi gyermekonkológiai és rehabilitációs központ, a daganatos beteg gyermekek egyedi táplálkozási igényeinek megfelelő speciális táplálék-kiegészítőket, multivitaminokat, gyógytápszereket, valamint az ezek tárolásához szükséges hűtőgépeket vásárolt. A dietetikus szakemberek iránymutatásai alapján több gyermekonkológiai központ audió-vizuális oktatóanyagokat és tájékoztató kiadványokat készített, egyes központokban pedig dietetikus szakemberek kezdték meg munkájukat, akik nemcsak a gyermekek egészséges táplálkozását segítik, de a szülőknek is tanácsokat nyújtanak a gyerekek otthoni étrendjének összeállításához.

„A gyermek daganatos betegségek kezelése terén elért hazai eredmények, ma már a világ élvonalába sorolhatók. Örömmel mondhatjuk el, hogy 10-ből 7 gyermek teljesen felgyógyul ezekből a betegségekből. A kezelés alatt lévő és a felépült gyermekek életminőségét azonban alapvetően befolyásolja a klinikai kezelések alatti, a beteg gyermekek megváltozott fizikai állapotának megfelelő táplálkozás” – mondta Dr. Kiss Csongor Professzor, a Magyar Gyermekorvos Társaság Gyermekonkológiai- és hematologiai Szekciójának elnöke. „Az elmúlt években megteremtettük a gyermekek megfelelő klinikai táplálkozásának szakmai alapjait, célunk most az, hogy ezeket az alapokat és szakmai protokollokat a Gyermekonkológiai Hálózat egészében bevezessük és meghonosítsuk. Ezekhez az erőfeszítéseinkhez járul hozzá értékes támogatásával a Danone Kft.” – tette hozzá a Professzor.

Az idén június 29. és augusztus 9. között megrendezésre kerülő „Tegyünk együtt a gyermekekért” program a Danone Kft. várakozásai szerint további jelentős összeggel segíti majd a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot a daganatos beteg gyermekek kiegyensúlyozott klinikai táplálkozásának fejlesztésében. A támogatást a Hálózat szakemberei a Bakonybélben felépítendő Oktatási Centrumra kívánják fordítan i. A centrum a gyermekonkológus szakemberek és a szülők egységes szakmai irányelvek és protokollok szerinti képzését hivatott majd ellátni mind a daganatos betegségek kezelése, mind pedig a beteg gyermekek kiegyensúlyozott klinikai táplálása terén is.

A „Tegyünk együtt a gyermekekért” program kedvezményezettjei a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikája, a Madarász utcai Gyermekkórház, a Szent László Kórház Gyermektranszplantációs Központja, a Debreceni Egyetem Gyermekklinikája, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikája, a Miskolci B-A-Z Megyei Kórház gyermekonkológiai központja, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika Onko-hematologiai osztálya, a Szombathelyi Vas Megyei Kórház gyermekonkológia osztálya valamint a bakonyszücsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona.

A „Tegyünk együtt a gyermekekért” program az idén is Tiszteletbeli Nagykövetként támogatja számos híresség, köztük Szentpéteri Csilla, Csisztu Zsuzsa, KIKI, azaz Patkó Béla, Rókusfalvy Pál, Egerszegi Krisztina és Galamb, azaz Galambos Péter.

A kezdeményezésnek az idén is elvi támogatója a Miniszterelnöki Hivatal, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium valamint Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata.