A Csang’o-4 űrszonda és a Jáde Nyúl-2 elnevezésű holdjáró pekingi idő szerint szombaton délután aktiválódott ismét – közölte a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) holdkutató központja.

Hirdetés

A Holdon egy nap 14 földi nap hosszúságú, ugyanígy az éjszaka is. A Csang’o-4 a napenergia hiánya miatt vált alvó módba az éjszakák alatt. Az űrszonda és a holdjáró már a 27. holdi napját kezdte el a Föld kísérőbolygóján.

A Jáde Nyúl-2 eddig 628,5 métert tett meg a Hold Földről nem látható, távoli oldalán. Jelenleg 430 méterre északnyugatra van a landolás helyszínétől.

A 2018. december 8-án útnak indított Csang’o-4 az első űrszonda, amely puha landolást hajtott végre a Déli-sark Aitken-medencéjének Kármán Tódor magyar-amerikai fizikusról, repülőmérnökről elnevezett, 180 kilométer széles Von Karman-kráterében január 3-án.

Korábban írtuk

A tudományos misszióban a holdjáró segítségével alacsony frekvenciájú rádiócsillagászati megfigyeléseket végeznek, vizsgálják a Hold felszínét és felszíni formáit, ásványi összetételét, a neutronsugárzás mértékét és más környezeti viszonyokat.