Hamarosan teljesen eltűnnek az üzletek polcairól a 100 wattos izzók. Szeptember elsejétől már csak a meglévő készleteket lehet árusítani, de rendelni ebből a típusból nem lehet.

A 100 wattos körte után, jövőre a 75 wattos izzót vonják ki a forgalomból, majd ezt követi, 2011-ben a 60 wattos, és 2012-ben a 40 és 25 wattos izzók. Az unió azt szorgalmazza, hogy minél több háztartásban legyen a hagyományos helyett energiatakarékos izzó.

A GE termékfejlesztési igazgatója korábban azt mondta: akkor járunk a legjobban, ha a lámpa funkciójának megfelelően választunk izzót.

A forgalomból most kivont hagyományos 100 wattos izzónak a 22 wattos energiatakarékos kompakt fénycső felel meg. Az energiatakarékos izzók drágábbak, de hosszabb az élettartamuk, és kevesebbet is fogyasztanak, így a változtatás mindenképpen megtérül.

Egyes számítások szerint ha egy átlagos lakásban csak hagyományos izzók vannak, és egyszerre cserélik le energiatakarékosra az összest, akkor annak az átlagos megtérülési ideje 3 év. Mostanra már a gyártók többsége olyan energiatakarékos izzókat állít elő, amelyeknek a színe is kellemesebb az emberi szemnek.

(InfoRádió)