Az Artritisz Alapítvány és a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum az ingyenesen megtekinthető interaktív kiállítással hívja fel a figyelmet a ma már népbetegségnek számító reumatoid artritiszre, a betegséggel való együttélésre, valamint a legújabb kutatási eredményekre.

Hazánkban – becslések szerint – mintegy 80-90 ezren szenvednek reumatoid artritiszben (RA), az ízületi betegségek egyik legsúlyosabb formájában. A meglepő módon főként az aktív, munkaképes korú nőknél jelentkező betegség nemcsak nagy fájdalommal jár, de végtagdeformációhoz is vezethet. A kór hatására megjelenő ökölbe zárt kéz, megdagadt láb, valamint a megváltozott képességek önértékelési problémákat is okozhatnak.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Reumatológiai Tanszéke és az Artritisz Alapítvány ingyenes interaktív kiállításának célja éppen ezért az, hogy megismertessék és elfogadtassák a társadalommal az RA-ban szenvedők mindennapos problémáit. A rendezvényre látogatók speciális kesztyűket viselve, a hétköznapi élet rutinfeladatainak elvégzése közben tapasztalhatják meg, hogy a betegségben szenvedőknek még a legegyszerűbb tevékenységek kivitelezése is milyen nagy gondot okozhat.

„A kiállítás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az emberek megismerjék milyen együtt élni a remumatoid artritisszel, és ennek köszönhetően megértőbbek legyenek a megváltozott képességű társaikkal szemben. Továbbá felhívja a figyelmet a legújabb biológiai terápiás eljárásokra, melyek egyrészt csökkentik a fájdalmas tüneteket, ugyanakkor meggátolják a betegség előrehaladtát is” – hangsúlyozta Dr. Szekanecz Zoltán, egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Reumatológiai Tanszékének vezetője.

A kiállítás részletei:

Helyszín: Debrecen Pláza (Debrecen, Péterfia út 18.)

Időpont: 2009. augusztus 18-22. (kedd-szombat), 10.00 – 17.00 óra között

DEBRECENI EGYETEM

A Debreceni Egyetem megszakítás nélküli, 470 éves múlttal ma az ország legrégebben, folyamatosan ugyanabban a városban működő felsőoktatási intézménye. 32 ezer hallgatójával és 1500 oktatójával az ország egyik legnagyobb egyeteme, amely 15 karával és 22 doktori iskolájával a legszélesebb képzési és kutatási kínálatot nyújtja.

Az oktatómunka, és különösen a kutatómunka minőségét jelzi, hogy az oktatók közel kétharmada tudományos fokozattal rendelkezik, köztük 26 professzor a Magyar Tudományos Akadémia rendes, vagy levelező tagja.

Ez a kiemelkedő szellemi központ, hatalmas oktatási és K+F kapacitás egyre jelentősebb hatással van a régió gazdasági és társadalmi fejlődésére, kulturális felemelkedésére, egyre nagyobb figyelmet fordít a tudásalapú gazdaság és társadalom igényeinek minél hatékonyabb kiszolgálására, a regionális tudásközpont szerepkör betöltésére.