A horkolás sokszor lehet humor forrása. Nevetünk rajta egészen addig, míg nem velünk, vagy közvetlen környezetünkkel fordul elő. Egy felmérés szerint minden második középkorú férfi érintett ebben a betegségben. Ilyenkor az ember napközben álmosabb, fáradékonyabb és munkájára is nehezebben tud koncentrálni.

A legveszélyesebb a légzés nélküli alvás, ilyenkor az is előfordul, hogy másodpercekig nem jut oxigén a szervezetbe, majd egy horkantás és látszólag minden helyre áll. A következmények azonban súlyosak, a légzés nélküli alvás többszörösére növeli az infarktus és az agyi verőér elzáródás kockázatát.

A horkolás megszüntetésére patikákban már jó néhány ellenszer kapható, de az ilyen kísérletezéseknek az orvosok nem örülnek, ugyanis a horkolás mögött legtöbbször komoly szervi problémák állnak.

– Orvosilag elfogadott horkolásgátló eszközöket és ezeket a spray-ket is lehet használni, de csak akkor, ha ezt szakember megnézi, mondjuk alvás-szakember és fül-orrgégész és ideggyógyász, és amennyiben ezután születik egy olyan döntés, hogy a páciens használhat ilyen eszközöket, akkor ennek megfelelő eszközöket használhat – mondja Dr. Köves Péter neurológus.

Tehát mindenképpen ajánlott felkeresni egy alvásdiagnosztikai központot, ahol egy kellemes estét töltve rövid időn belül kiértékelik az adatokat és megfelelő diagnózist állítanak fel.

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Alvásunk minősége alapvetően határozza meg mindennapjaink tevékenységét. A Somnocenter, Magyarország első magándiagnosztikai központja, mely az alvászavarok megállapítására és gyógyítására szakosodott. Nemzetközileg elismert orvosok, szakemberek várják mindazokat, akik szakorvosi beutalóval érkeznek az egyéjszakás vizsgálatra.

– Az alvásunkat betegségek gyötörhetik, amelyek alapvető kihatással vannak a reggeli ébredésünkre, nappali teljesítményünkre, aluszékonyságunkra, figyelmünkre. Ezeket a betegségeket vizsgáljuk itt a Benyovszky utcai alváslaboratóriumban – mondja Dr. Szakács Zoltán neurológus.

Este, a vizsgálat megkezdésekor elektródákat helyeznek a páciensre, hogy az élettani folyamatokat regisztrálni tudják az éjszaka folyamán.

Ilyen többek közt az agyi tevékenység, a szemmozgás, a légzés, a vér oxigén telítettsége. Ezek meghatározása elengedhetetlenül szükséges a végső diagnózis felállításához.

– Ezeket az adatokat, melyeket egész éjjel szimultán szinkron rögzítünk reggel a komputerből kinyerve értékeljük, meghatározzuk az alvás struktúráját, megvizsgáljuk annak minőségét, és elsősorban arra vagyunk reggel kíváncsiak, hogy az előző éjszakai alvásban megfelelő mennyiségben voltak-e jelen azok az alapvető komponensek, amelyek az alvás minőségét garantálják: a mély alvás, az álomfázis, a felületes alvás, megfelelő harmóniában alkották-e az alvást. Mikroébredések gyötörték-e az alvót, és hogy ha igen, akkor mik voltak ennek az okai. Fuldoklás, kényszermozgások? Esetleg a külső környezet zavaró hatása? Ha megvan a diagnózisunk, akkor már terápiát is tudunk nyújtani, és ennek segítségével egy harmonikusabb, jobb minőségű és hosszabb életet tudunk élni – teszi hozzá Dr. Szakács Zoltán.

Nem mindegy, hogy alvásunk milyen körülmények között történik, ezért a Somnocenter kiemelkedő figyelmet fordít erre. A szobákban speciális légmatrac segítségével állítható be az ágyak keménysége és légtisztító berendezés biztosítja a megfelelő, pollenmentes környezetet.

Szervezetünknek szüksége van a bőséges táplálékra, hogy az egész napos energiaellátást biztosítsa, így ébredést követően kiadós reggeli várja a pácienst.

A vizsgálatot néhány napon belül kiértékelik, majd az eredményt egy előre egyeztetett időpontban, konzultáció alkalmával beszélik meg a kezelőorvossal.

(Forrás: www.freepress24.tv)