A Katowicében megrendezett versenyről Elekes Dorottya, a budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumból ezüstéremmel; Schmercz Blanka, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium diákja bronzéremmel; Horváth Zsóka, a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumból pedig dicsérettel tért haza vasárnap.

Hirdetés

Az öt tagú magyar csapat vezetői Kovács József, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium tudományos főmunkatársa és Dálya Gergely, a Genti Egyetem posztdoktor kutatója voltak.

A versenyen az elméleti feladatsor 13 példájára öt óra állt a diákok rendelkezésére, amely során például azt kellett vizsgálniuk, hogy a NASA bolygóvédelmi programjának keretében indított DART űrszonda kisbolygóba történő becsapódása mennyire változtatta meg annak pályáját. Az adatelemzési feladatok során becslést kellett adniuk a Nagy-Magellán-felhő távolságára a törpegalaxisban az OGLE projektben detektált kettőscsillagok paraméterei alapján.

A planetáriumban csillagokat és csillagképeket kellett felismerniük, és egy meteor áram radiáns pontját kellett meghatározni, míg az észlelés során a Szaturnusz holdjait kellett azonosítani, a Starlink-műholdak átvonulását megfigyelni, és egy távoli galaxisban felrobbant szupernóva koordinátáira és fényességére kértek becslést a feladatírók.

Korábban írtuk

A közlemény szerint szeptemberben indul az Athletica Galactica következő évada, amelyre a szervezők várják a csillagászat iránt érdeklődő, fizikából, matematikából és informatikából kiemelkedő diákok jelentkezését. A következő nemzetközi csillagászati diákolimpiát 2024 augusztusában rendezik meg Brazíliában.