Fotó: MTI/AP/Kin Cheung (illusztráció)
Hirdetés

Az International Journal of Infectious Diseases című folyóiratban ismertetett kutatásban a tudósok átnézték a széles spektrumú antivirális hatóanyagok (BSAA) felfedezéséről és kifejlesztéséről korábban közzétett információkat, és létrehoztak egy adatbázist, amely szabadon hozzáférhető. Az adatbázisba összegyűjtött 120 – emberi használatra már biztonságosnak bizonyult – szer közül a kutatók 31-ről állapították meg, hogy jelölt lehet a Covid-19 fertőzés kezelésére és megelőzésére.

A gyógyszer-újrapozícionálással – egy régi hatóanyagnak az eredeti alkalmazástól eltérő területen való hasznosításával – új értéket generálhatunk egy már létező szerből.

„Például a teicoplanin, az oritavancin, a dalbavancin és a monenzin mind kipróbált antibiotikum, amely laboratóriumban már megmutatta, hogy képes meggátolni számos korona- és más vírusfertőzést” – idézte Denis Kainovot, a Norvég Tudomány és Műszaki Egyetem (NTNU) adjunktusát, a tanulmány társszerzőjét az egyetem közleménye.

Nagy a valószínűsége annak, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon is, „mi erre készülünk, akkor is, ha most még nem tudunk ilyen megbetegedésről”. Fel kell készülni a védekezésre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában.
Lehetetlen Magyarországot légmentesen lehatárolni – fogalmazott a kormányfő.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vírus azonosításához szükséges eszközök rendelkezésre állnak, Magyarország nemzetközileg is elismert járványügyi szakemberekkel rendelkezik, 24 órás ügyeleti rendszert működtetnek, a határátkelőhelyeken szűrőmechanizmusokat indítottak el, a repülőtereket pedig különösen figyelik.

Kainov és kutatótársai úgy vélik, hogy ezek és más biztonságos széles spektrumú antivirális szerek jó jelöltek arra, hogy megkezdjék velük a betegség kezelését, hiszen jelenleg nincs gyógyszer a Covid-19 vírus ellen.

A gyógyszer-újrapozícionálás jelentős előnyökkel jár, mivel a kémiai szintézis lépései, a gyártási folyamatok, a klinikai tesztek eredményei már mind ismertek – hívták fe a figyelmet a kutatók a medicalxpress.com hírportálon közzétett közleményben.

Az új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Világszerte már több mint 82 ezren fertőződtek meg a kórokozóval, amely eddig több mint 2700 ember halálát okozta. Kínán kívül több mint 40 országban jelent meg a vírus.

Ausztriában ötre nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma csütörtökön. A fertőzés miatt a kancellár tartományi vezetőkkel, szakértőkkel egyeztetett.
Sebastian Kurz kijelentette: arra számítanak, hogy ez a szám növekedni fog.
A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy komolyan kell venni az utazási figyelmeztetéseket. Arra kért mindenkit, aki a vírus gócpontjairól tér vissza Ausztriába, kerülje el a nagyobb rendezvényeket egy ideig, és a tünetek észlelésekor azonnal hívja az erre a célra létesített forróvonalat.
Sebastian Kurz elmondta, hogy az ország naponta ezer koronavírus-tesztet tud elvégezni.
Rudolf Anschober egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy egységesen kell eljárni a fertőzésgyanús esetek ügyében. Elmondta: influenzás betegeknél szúrópróbaszerűen végzik majd el a koronavírus-tesztet.