Fokozatos a halálba eszik magát a szivárvány nemzet – állítja az egészségügyi cég, a GlaxoSmithKline (GSK) Dél-Afrikai társadalmáról nemrég közzétett felmérésében. A kutatás szerint a helyi állampolgárok 61 százaléka túlsúlyosnak, elhízottnak vagy már kórosan elhízottnak minősíthető. A cég szakértői szerint hiába a sportos kép, amelyet az ország önmagáról kialakított, a dél-afrikaiak 49 százaléka nem sportol, 71 százaléka sohasem diétázott, ráadásul a kilenc éven aluli gyermekek 17 százalékának súlya is jelentősen meghaladja az egészségesnek minősíthető szintet.

A GSK alelnöke, Jonathan Girling szerint a kutatás eredményei végérvényesen átírják azt az elképzelést, miszerint a tömeges elhízás csak a fejlett, nyugati államokra jellemző probléma lenne. A lakosság 80 százalékát reprezentáló eredmények szerint a probléma egész Dél-Afrika lakosságára jellemző, a kutatók ugyanis azt találták, a túlsúly legalább annyira gyakori az alacsonyabb státuszúak körében, mint a felsőbb társadalmi osztályokba tartozók esetében. A GSK szerint az életstílus, az étkezési szokások vagy a szegénység mind olyan faktorok, amelyek hatással vannak a fizikai állapotra. Az eredmények szerint Fokvárosban a legmagasabb az elhízás aránya, a kutatók szerint a helyiek 72 százalékának testtömege haladja meg az ideálist. Pretoriában a lakosok 68, Johannesburgban 59 százaléka küzd súlyproblémákkal.

A kutatás különösen aggasztó eredménye, hogy az adatok szerint jelentős szakadék tátong a valóság és az észlelés között. A túlsúlyosnak minősített válaszadók 78, a kórosan elhízottnak tekintett megkérdezettek 52 százaléka állította magáról, hogy egészséges. Bár 47 százalékuk elismeri, hogy szükségük lenne némi mozgásra, 42 százalékuknak egyáltalán nincsenek egészségügyi aggályaik. Mindemellett bár a dél-afrikaiak 74 százaléka úgy látja, polgártársai elhízottak, önmagát csak 34 százalék tekinti túlsúlyosnak.

(Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél)