Hirdetés

A közép-, kelet- és délkelet-európai országokat érintő előrejelzés több mint harmincéves tendenciát mutat a posztszocialista régióban, ezen országok többségében folyamatos népességcsökkenés tapasztalható.

A legsúlyosabb népességcsökkenést Ukrajnában prognosztizálják az évszázad végére, az ország lakossága várhatóan akár 60 százalékkal is csökkenhet. Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa országai az alacsony születési ráta és a tömeges kivándorlás kombinációjától szenvednek.

Az ENSZ forgatókönyve szerint 2054-re Bosznia-Hercegovina lakossága mediánértéken több mint 26 százalékkal csökken, míg Albánia, Litvánia és Moldova esetében a népességfogyás 23, 24  és 25 százalék lesz az alkalmazott modell szerint. Más országok lakosságuk több mint egyötödét veszítik el, többek között Fehéroroszország, Bulgária, Lettország és Szerbia esetében láthatunk ilyen számokat.

A század végére a visszaesés még jelentősebb mértékű lehet, így a feltörekvő európai régióban a legnagyobb, 60 százalékos visszaesés Ukrajnában várható.

Korábban írtuk

További figyelmeztető adat, hogy Albánia, Bosznia, Fehéroroszország, Lettország, Litvánia, Moldova és Lengyelország lakossága nagyjából a felére csökkenhet az évszázad végére.