Markella Rutherford szociológus kutatása szerint a modern gyerekekre az iskolai feladatokon kívül gyakorlatilag alig hárul felelősség. Velük szemben már nincsenek olyan elvárások, mint ami az idősebb generáció gyermekkorát jellemezte, de ha mégis segítséget kérnek tőlük a szülők, azt zsebpénzzel, ajándékokkal, egyszóval lefizetéssel honorálják.

A Massachusetts-i Wellesley College kutatója több mint 300, 1920 és 2006 között, szülőknek szóló magazinokban megjelent cikket, tanácsot, olvasói levelet elemezve jutott erre a megállapításra.

Rutherford kutatása szerint a gyerekek és kamaszok hagyományosan részt vettek a házimunkákban. Különböző feladataik között kivették a részüket a beteg családtagok ápolásából, a családi autó karban- és tisztántartásából, sőt a családi jövedelem elszámolásából is.

Az elemzés szerint a gyerekek otthoni kötelezettségeiről és feladatairól szóló írások a nyolcvanas években eltűntek a magazinokból. A mai gyerekek egyetlen valódi felelőssége az iskolai feladatok ellátása lett. Azon ritka esetekben pedig, ha a szülők segítséget kérnek, azt játékok, zsebpénz vagy több szabadidő formájában honorálják.

Egy brit felmérés eredményei szerint egyébként a szigetországi gyerekek mintegy 700 millió fontot keresnek az általuk végzett házimunkák után járó „juttatásoknak” köszönhetően.

(Forrás: ELTE TáTK hírlevél)