Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

Évtizedekkel azelőtt, hogy az Alzheimer-kór első tünetei megjelennek, az agyszövet már elkezd változni. Már ekkor el kellene kezdeni a terápiát, amely késlelti vagy megakadályozza a betegség kialakulását – vélik szakértők.

A képalkotó eljárásokkal készített agyi felvételek a specifikus jelzőanyagokról drágák és sugárterhelést is jelentenek, a gerincvelői folyadék vizsgálatának előfeltétele a gerinccsapolás – egyik eljárás sem alkalmas korai diagnózis felállításához nagy létszámú páciensnél.

A közelmúltban különböző kutatócsoportok felfedezték azonban, hogy a nyál molekulái vagy bizonyos baktériumai jelezhetik az Alzheimer-kórt. A Freiburgi Egyetem kutatócsoportja Alberi Auber vezetésével egy lehetséges jelzőanyagról, vagyis biomarkerről számolt be az Alzheimer & Dementia című szaklapban.

A tudósok egy 78 résztvevős kutatásban megállapították, hogy a nyál baktériumflórájának összetétele az Alzheimer-kór súlyosbodásával megváltozik.

A különböző súlyosságú kognitív zavaroktól szenvedő páciensek mellett kontrollcsoportként partnereik szerepeltek.

Fogínygyulladások kórokozói – köztük például a Filifactor villosus – kisebb számban fordultak elő, ahogy egyre súlyosabb volt a kognitív betegség, miközben a száj baktériumflórájának más organizmusai – mint a Leptotrichia – nagyobb számban jelentkeztek. A gyulladások biomarkerei nem mutattak különbséget.

A kutatók arra következtettek, hogy a nyál összetétele lehetővé teszi az Alzheimer-kór korai felismerését.