Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Tóth Dezső intézményigazgató, Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) Klinikai Központ elnöke, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester, Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja (b-j) a robotasszisztált sebészeti rendszer átadásán a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikáján 2024. május 14-én
Hirdetés

Szabó Zoltán, a központ elnöke újságíróknak azt mondta, a robotsebészeti központ kialakítása az eszközpark-fejlesztés kiemelkedő állomása. Az 1,3 milliárd forint pályázati forrásból kialakított központban helyezték el a DaVinci robotot és a mozgatható műtőasztalt, a beruházáshoz további 200 millió forinttal ez egyetem járult hozzá – ismertette az elnök.

Szabó Zoltán kiemelte azt is, hogy a robotsebészeti központot négy szakma fogja használni: az általános sebészeti, az urológiai, a nőgyógyászati, valamint a fül-orr-gégészeti beavatkozásokat is fogja szolgálni.

Tóth Dezső, a sebészeti klinika igazgatója hozzátette: a robot nem helyettesíti a sebészt, hanem folyamatos adatszolgáltatással a műtétet végző orvost munkáját fogja segíteni.

Kósa Lajos, a város fideszes országgyűlési képviselője elismeréssel szólt az utóbbi évek debreceni egészségügyi és infrastrukturális fejlesztéseiről, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a korszerű technika segíti, de nem helyettesíti az orvost, akinek a személye kulcskérdés, hogy a betegek elégedettek legyenek az ellátással.

Korábban írtuk

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a klinikai központ egyik legnagyobb innovációjának nevezte a robotsebészeti központ kialakítását, amellyel „elérkezett a jövő az egészségügy területére”.

Kossa György, az egyetemet működtető kuratórium elnöke szerint az intézmény eszközfejlesztési programja jelentősen javítja a versenyképességet mind az oktatás, mind az egészségügyi ellátás terén.

Szilvássy Zoltán rektor úgy fogalmazott: a robotasszisztált sebészeti rendszer olyan technológiai lépcső, amelyre fel kellett lépniük.