Végérvényesen mérgezővé válik az egyik alapvető élelmiszerünk?
A Columbia Egyetem kutatói kínai és amerikai partnereikkel együttműködve arra figyelmeztetnek: a klímaváltozás következtében a rizs már nemcsak kisebb mennyiségben teremhet, hanem egyre veszélyesebbé is válhat az emberi szervezetre. A Focus beszámolója szerint a légkör növekvő szén-dioxid-szintje és a hőmérséklet emelkedése miatt a rizsszemekbe jóval több természetes arzén épülhet be. Ez az anyag közismerten rákkeltő hatású, de emellett szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere-betegségeket is okozhat.A kutatók 2014 és 2023 között huszonnyolc rizsfajtát vizsgáltak dél-kínai rizsföldeken. A kísérletek alatt két Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletet és 200 ppm-mel megnövelt szén-dioxid-szintet alkalmaztak. Az eredmények egyértelműek:
a rizsszemek arzéntartalma minden esetben emelkedett, a kettős hatás pedig még drámaibb növekedést eredményezett.
Mérgező rizs, több betegség
A jelenség oka a talaj oxigénszintjének csökkenése. A víz alatt élő mikroorganizmusokból ilyenkor több arzén szabadul fel, amely könnyedén felszívódik a növények gyökerein át, és végül a rizsszemekben köt ki. Ez azért is különösen aggasztó, mert
a világ népességének fele számára a rizs mindennapi alapélelmiszer.
A Columbia Egyetem által vezetett nemzetközi kutatás nyolc ország rizsfogyasztási adatait elemezte, köztük Kínáét, Indiáét és Vietnámét. Az eredmények lesújtóak: Kínában jelenleg évente mintegy 13 millió rákos megbetegedés köthető a rizsen keresztül bevitt arzénhoz, és ez a szám a klímaváltozás következtében akár 19 millióra is emelkedhet a század közepére. A helyzet más országokban sem sokkal kedvezőbb, hiszen a rizs globálisan is kulcstápláléknak számít.
Mit lehet tenni?
A tudósok szerint a probléma nem megoldhatatlan, de sürgős beavatkozást igényel. Több lehetséges módszert is felvázoltak:
- olyan rizsfajták termesztése, amelyek kevésbé hajlamosak az arzén felhalmozására,
- a rizstermesztéshez szükséges vízgazdálkodás átalakítása,
- a feldolgozási eljárások korszerűsítése olyan módon, hogy képesek legyenek csökkenteni az arzéntartalmat,
- illetve a lakosság tájékoztatása és az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések szigorítása.
A szakértők hangsúlyozzák: ha ezek az intézkedések nem történnek meg, akkor az arzén által okozott megbetegedések száma világszerte gyors növekedésnek indulhat.
A klímaváltozás ára
A kutatás arra is rávilágít, hogy az éghajlatváltozás nemcsak a szélsőséges időjárási eseményekben vagy a természeti katasztrófákban jelentkezik: súlyos következményei vannak a mindennapi életben is akkor, ha az alapvető élelmiszerek mérgezővé válnak. A rizs, amelyet több milliárd ember fogyaszt nap mint nap, könnyen az egészséget fenyegető tényezővé válhat, ha nem történik gyors és határozott beavatkozás.
(forrás)
