Hitről, szeretetről, az összefogás erejéről, az Istennel szövetségben végzett munkáról szól a Demokrata Produkció kisfilmje, ami itt megtekinthető.

Egyesek szerint kivonult a civilizációból, mások szerint a valódi szabadságot választotta Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató, amikor 2011-ben családjával együtt Sepsiszentgyörgyről felköltözött az Úz völgyében fekvő eldugott kis faluba, Csinódra.

A család önellátó gazdaságot épített, közben Sepsiszéki Nagy Balázs tudományos munkásságát is folytatta. 2014 nyarán azonban villámcsapás érte, emlékei törlődtek, és jó ideig nem ismerte meg a feleségét, a gyermekeit. A család kétségbeesett, ám Böjte Csaba kemény intése – „a bajban nem rinyálunk” – útmutatónak bizonyult, az állhatatos szeretet meghozta gyümölcsét.

Az orvosok szerint is csodás gyógyulást követően Sepsiszéki Nagy Balázs és felesége álmában kapott elhívást közös munkára Istentől. Ennek nyomán épült föl mindössze három hónap alatt közösségi összefogással csinódi birtokuk végében a Gyümölcsoltó Boldogasszonynak szentelt ökumenikus kápolna, melyet azóta folyamatosan látogatnak zarándokok, és mindennap imaláncnak ad helyet.

A csinódi kápolna az egyéni és közösségi megújulás jelképe lett. Erről: hitről, szeretetről, az összefogás erejéről, az Istennel szövetségben végzett munkáról szól a Demokrata Produkció első, 26 perces lenyűgöző kisfilmje, amelyet a Magyar Filmhéten mutattak be, és nemsokára a Duna Televízió és az Echo TV is műsorára tűzi.

Ágoston Balázs

László Gábor – László Petra: Ketten jösztök, hárman mentek – magyar dokumentumfilm, Demokrata Produkció, 2017.