Fotó: MTI/EPA/Daniel Irungu
Hirdetés

A szavazatok hétfő esti, 79 százalékos feldolgozottságnál Kagame 99,18 százalékon állt, míg két ellenfele közül Frank Habineza, az ellenzéki Zöld Demokrata Párt (DGPR) jelöltje 0,5, a függetlenként indult Philippe Mpayimana pedig 0,32 százalékot mondhatott magáénak.

Az előzetes adatok alapján az elnökválasztással egy időben megtartott parlamenti választást Kagame pártja, az Elnöki Párt (FPR) nyerte meg 68,83 százalékkal, míg szövetségesei, a liberális párt és a szociáldemokraták a voksok 8,66, illetve 8,62 százalékát szerezték meg.

A többi pártnak nem sikerült átlépnie az 5 százalékos bejutási küszöböt, így a választás legnagyobb vesztesének Frank Habineza pártja, a DGPR tekinthető, amely 4,56 százalékot ért el.

A jelenleg 66 éves, a tuszi népcsoporthoz tartozó Kagame az emigrációban megalapított Ruandai Hazafias Front élén állva vetett véget az 1994-es népirtásnak, amelynek során akár egymillió tuszit és mérsékelt hutut is megölhettek száz nap leforgása alatt. A többségben lévő hutu milíciák a hutu többségű kormánnyal karöltve etnikai tisztogatást hajtottak végre a kisebbségben lévő, de hagyományosan vezető szerepet betöltő tuszik és a mérsékelt, a népirtással egyet nem értő hutukkal szemben.

Korábban írtuk

Kagame az alelnöki, majd védelmi miniszteri poszt betöltése és elődjének lemondása után 2000-ben először a parlament, majd további két mandátumra a választópolgárok szavazataival nyerte el az elnöki tisztséget. Vezetése alatt nagy népszerűségre és nemzetközi elismerésre tett szert, mert kormányai nemcsak a rendet és a biztonságot állították helyre, hanem komoly eredményeket értek el az ország gazdaságának és infrastruktúrájának újjáépítésében, amivel 2012 és 2022 között 7,2 százalékos átlagos gazdasági növekedést értek el.

A politikust azonban egyre gyakrabban vádolják bírálói és emberi jogi csoportok jogsértésekkel, a független média elhallgattatásával és az ellenzékiség elnyomásával, mivel első két mandátumát követően már csak egy külön alkotmánymódosításnak köszönhetően indulhatott újra az elnöki tisztségért.

A szomszédos országok, köztük Etiópia, Kenya, Uganda és Tanzánia állam- és kormányfői az X-en gratuláltak Kagame győzelméhez.

A választási bizottság közlése szerint a végleges eredményeket legkésőbb július 27-ig hirdetik ki.