Fotó: MTI/EPA, illusztráció
Hirdetés

Janik Szabolcs azt mondta: 2018 januárja óta több mint 40 ezer illegális érkezőt regisztráltak. Úgy értékelt, csak „tüneti kezelésnek” tekinthető, hogy az ország menekültügyi ellátórendszerébe „öntik a pénzt”, mert ez nem oldja meg azt a strukturális válságot, ami az országban van. 

Szólt arról, hogy pénteken bezárhatják a bihácsi befogadó központot és egy másik tábort is. Ezzel néhány ezer ember életlehetősége beszűkül – közölte, megjegyezve: sajtóhírek szerint jelenleg 7 ezren tartózkodnak Bosznia-Hercegovinában, akik arra várnak, hogy elindulhassanak Horvátország, Nyugat-Európa felé. 

A szakembert arról is kérdezték, hogy Dánia ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a Svédországgal közös határa egyes pontjain, mivel a dán hatóságok szerint az elmúlt időszakban történt számos erőszakos bűncselekményt olyan emberek követtek el, akik Svédországból léptek be Dánia területére.

Janik Szabolcs kiemelte: ennek biztonsági, közbiztonsági okai vannak. Megjegyezte, 2015 ősze óta egyre több országban vezetik be az ideiglenes határellenőrzést.