Az ügy előzményeként Sofia Patel, a júliusi nagy-britanniai parlamenti választások után kormányra került Munkáspárt politikai tevékenységének összehangolásáért felelős párttisztviselő az üzleti és munkaerőpiaci kapcsolattartásra szakosodott LinkedIn közösségi portálon pártaktivistákat toborzott arra, hogy a Demokrata Párt elnökjelöltje, Kamala Harris mellett kampányoljanak Amerikában.

Hirdetés

Az amerikai szabályozás szerint külföldi aktivisták részt vehetnek amerikai választási kampányokban, ha ezt önkéntesként és bármiféle anyagi ellentételezés nélkül teszik.

Sofia Patel aktivistákat toborzó múlt heti – azóta törölt – LinkedIn-bejegyzésének leginkább vitatott kitétele az volt, hogy a jelentkezők amerikai lakhatását a Munkáspárt „majd megoldja”, bár ebben a mondatban sem szerepelt az, hogy a Labour kifizeti-e az aktivisták szállásköltségeit.

Patel azt is írta a bejegyzésben, hogy a következő hetekben csaknem száz munkáspárti aktivista utazik több olyan amerikai szövetségi államba, amelyekben nagyon csekély a különbség a két jelölt támogatottsága között és az eredmény bármerre billenhet.

Korábban írtuk

Donald Trump kampánystábja éles hangon megfogalmazott hivatalos panaszt nyújtott be az amerikai szövetségi választási bizottsághoz (Federal Election Commission, FEC), követelve az amerikai elnökválasztási folyamatba történt „leplezetlen külföldi beavatkozás” haladéktalan kivizsgálását.

A beadvány szövege szerint a brit Munkáspárt külföldi állampolgárok számára tiltott módon járult hozzá Kamala Harris demokrata elnökjelölt – jelenlegi alelnök – kampányához, és ezt a hozzájárulást Harris kampánytestülete el is fogadta.

A Trump-kampánystáb beadványa gúnyos utalást is tartalmaz az amerikai függetlenségi háborúban elszenvedett brit vereségre, mondván: amikor „a brit kormány képviselői legutóbb megpróbáltak Amerikában házalni, az nem végződött számukra jól”.

A munkáspárti Sir Keir Starmer, aki a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség szamoai csúcstalálkozójára tart, a kíséretében lévő brit újságíróknak a repülőgépen nyilatkozva ugyanakkor azt mondta: a munkáspárti aktivisták eddig szinte minden amerikai elnökválasztáson ott voltak, saját szabadidejükben, önkéntesként végzik kampánytevékenységüket, és helyi önkénteseknél szállnak meg.

Starmer egyértelmű nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a most kipattant viszály veszélyezteti-e Trumphoz fűződő kapcsolatait. Felidézte, hogy nemrégiben együtt vacsorázott a republikánus elnökjelölttel a New York-i Trump Towerben, és jó munkakapcsolatot alakítottak ki egymással.

„Jó, konstruktív beszélgetést folytattunk, és én brit miniszterelnökként természetesen együttműködöm majd bárkivel, akit az amerikai nép elnökévé választ” – fogalmazott a brit sajtónak nyilatkozva a kormányfő.