OTS

Fotó: MTI/Mohai Balázs, archív

Az Európai Stratégiai Hírszerzési és Biztonsági Központ (ESISC – European Strategic Intelligence and Security Center) részletes jelentést adott ki. Ebből egy „fedetten működő hálózatra” mutat rá, amely parlamenti képviselőkből, az örmény állam képviselőiből és civil szervezetekből áll, akiket az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén (PACE) belül a Soros Alapítvány finanszíroz.

(Figyelem: nem a brüsszeli Európai Tanácsról, hanem a strasbourgi Európa Tanácsról van szó, amelynek semmi köze az Európai Unióhoz.)

A jelentés arra a következtetésre jut, hogy e parlamenti testület egyes tagjai megsérthették a PACE viselkedési kódexét, amennyiben „diszkrét módon arról gondoskodtak, hogy a Soros-hálózat és az Örmény Köztársasság külön érdekeit védjék”.

A jelentésből kitűnik, hogy a testület hatalmas mértékű előítéletekkel van Azerbajdzsánnal szemben, az országnak az emberi jogok megsértését veti a szemére, miközben azt az Örményországot támogatja, amelyet az ENSZ, az Európa Tanács és más nemzetközi szervezetek Hegyi-Karabah illegális megszállása miatt elítél.

A 25 oldalas jelentésben az ESISC tényekkel, számokkal, dokumentumokkal és fotókkal támasztja alá azon kapcsolatokat, amelyeket egyes PACE-tagok, örmények és civil szervezetek tartanak fenn George Sorossal. Közöttük van az Emberjogi Figyelő, az Európai Stabilitási Kezdeményezés, az Amnesty International és más csoportok is.

A jelentés beszámol olyan „destabilizációs tevékenységekről” is, amelyeket Soros finanszíroz független államokban, mint Ukrajna, Oroszország, Törökország, Magyarország, Macedónia és Szerbia. Tömegtüntetéseket szerveznek és befolyásolják a médiumokat. Azerbajdzsánban számos támadást hajtottak végre, amelyek mögött a Soros-hálózat és az örmény hálózat áll.

Az ESISC több átláthatóságot akar és az etikai szabályok tiszteletben tartását és leszögezi, e rejtett Soros-műveletek ellene mennek az Európa Tanács projektjének. A jelentés megkérdőjelezi a parlament tárgyilagosságát és szakmaiságát abban, hogy nem mér-e kettős mércével a Krím-félszigettel és a Hegyi-Karabahhal kapcsolatos konfliktusok ügyében.

Az ESISC-et 2002-ben alapították Brüsszelben és a biztonságpolitika, geopolitika, gazdaság és egyéb téren ad ki mértékadó elemzéseket.

Lovas István