„Eltökélt szándékunk, hogy megnyerjük az egy év múlva esedékes Bundestag-választást” – mondta Merz az Augsburgban megrendezett pártkongresszuson a küldötteknek.

Hirdetés

A szociáldemokrata Olaf Scholz kancellár vezette koalíciós kormányra célozva azt ígérte: „Olyan kormányt fogunk vezetni, amelyben végre megszűnnek a nyilvános viták”. A kancellári posztra pályázó Merz beszédében kiemelte, hogy a következő kormánynak vissza kell szereznie a bizalmat a politika megbízhatósága és következetessége iránt.

A pártvezető hangsúlyozta, hogy a CDU és a CSU között összhang van, megtalálták a közös munka módját. Merz korábban legyőzte Markus Söder bajor tartományi miniszterelnököt, a CSU elnökét a kancellárjelöltségért folyó belső választáson. Söder pénteken szintén leszögezte, hogy közös céljuk a kormánykoalíció leváltása, és mint mondta, ebben a személyi kérdések nem játszanak komoly szerepet.

A következő német parlamenti választást 2025. szeptember 28-án rendezik. Az előző, 2021. évi választás előtt Söder nem értett egyet Merz elődje, Armin Laschet kancellárjelöltségével. Az uniópártok akkor elveszítették a választást. Söder többek között azzal indokolta Merz támogatását a CSU részéről, hogy a két párt egyetért a migrációs politika szigorításában.

Korábban írtuk

Ebben a kérdésben a CDU és a CSU véleménye az elmúlt években különbözött egymástól. Angela Merkel előző német kancellár, a CDU volt elnöke és Söder elődje, Horst Seehofer a menekültkérdésben a 2015-ös migrációs válság óta egymástól eltérő véleményt képviselt, ami időnként csaknem szakításhoz vezetett a két testvérpárt között.