Az egyik migránst, akit egy német asztalos meggyilkolásával vádolnak, már 2016-ban vissza kellett volna toloncolni Bulgáriába – írja a chemnitzi bíróság augusztus 31-ei nyilatkozatára hivatkozva a sputniknews.com.

Fotó: MTI/AP/Jens Meyer

Fotó: MTI/AP/Jens Meyer

A bíróság szerint Yousif Ibrahim Abdullah ellen kitoloncolási végzés volt érvényben Bulgáriába, ahol először adott be menedékkérelmet. A deportálás azonban nem történt meg, miután a német hatóságoknak nem sikerült a jogi lépés megtételére adott, hat hónapos határidő betartása.

Szászország miniszterelnöke, a kereszténydemokrata Michael Kretschmer a német hatóságokat hibáztatja, amiért a korábban többszörösen elítélt iraki migráns még mindig Németországban tartózkodhatott, ugyanakkor megígérte, hogy egy olyan új törvénytervezetet mutat majd be, amelynek segítségével megakadályozható lesz, hogy a „szélsőségesek beszivárogjanak a társadalomba”.

A 35 éves asztalos, Daniel H. halála, amelyet a gyanú szerint két migráns okozott, hatalmas tüntetésekhez vezetett a kelet-németországi városban. A demonstrálók azt követelték, hogy a szövetségi erők végre tegyenek a migránsok által elkövetett, erőszakos bűncselekmények ellen.

Az eset egy összeszólalkozás után történt augusztus 26-ának hajnalán, egy fesztivált követően. Az áldozattal 25 késszúrással végeztek. A férfi a kórházban halt bele sérüléseibe, két másik férfi szintén megsebesült. A chemnitzi rendőrség nem sokkal később egy iraki és egy szíriai gyanúsítottat vett őrizetbe.

A hatóságok továbbra sem hozták nyilvánosságra a gyilkosság okát, és először nem voltak hajlandók felfedni a gyanúsítottak nemzetiségét. Később egy ismeretlen személy jobboldali csoportokban nyilvánosságra hozott egy elfogatóparancsot, amelyben állítólag szerepelt az egyik gyanúsított neve és lakcíme csakúgy, mint a szamtanúk és a bíró személyazonossága.