A szóvivő beszámolója szerint az elnöki fogadás során Mahamat Déby biztosította a magyar felet arról, hogy a csádi vezetés támogatja a két ország átfogó, több stratégiai területre kiterjedő együttműködési programját, amelynek első megállapodásait a látogatás során aláírták. Ennek értelmében gazdasági, humanitárius, oktatási és biztonsági együttműködés jön létre Magyarország és Csád között.

Hirdetés

A megbeszélésen Szijjártó Péter elmondta, hogy Afrika fejlődése, békéje, stabilitása Európa, s így Magyarország szempontjából is kiemelten fontos érdek. A magyar kormány ezért szoros együttműködésre törekszik a kontinens biztonsága szempontjából meghatározó szerepet játszó és a terrorcsoportokkal szembeszálló afrikai országokkal.

Szijjártó Péter biztosította a csádi elnököt arról, hogy a magyar vállalatok készen állnak a biztonságos vízellátáshoz szükséges beruházások végrehajtására az afrikai országban, és részt kívánnak venni a helyi mezőgazdaság modernizálásában is – közölte Paczolay Máté.

A külügyi szóvivő tájékoztatása szerint a humanitárius és oktatási együttműködés keretében Magyarország részt vesz a menekülttáborok fejlesztésében, és éves szinten 25 ösztöndíjat ajánl fel csádi hallgatóknak magyar egyetemeken, ezzel párhuzamosan az Agrártudományi Egyetem széleskörű képzési programot indít el az országban.

Korábban írtuk

Mahamat Déby és Szijjártó Péter egyetértett abban, hogy mind a gazdasági fejlődésnek, mind a társadalmi stabilitásnak a biztonság adja az alapját, a csádi elnök ezért üdvözölte mindazon törekvéseket, amelyekkel Magyarország támogatja országát – tudatta Paczolay Máté.