Fotó: shutterstock.com/Gints Ivuskans (archív)
Hirdetés

„A Balkán történelmi szempontból etnikailag nagyon bonyolult régió, találkozási pontja a legkülönfélébb befolyásoknak és érdekeknek” – magyarázta véleményét a cseh elnök újságíróknak. Kifejtette: a régióban mások mellett Oroszország, Kína, az arab államok és Törökország érdekei találkoznak, ezért „nehéz ebben a keverékben megtalálni a helyes utat”. Csehország és Európa biztonsága, illetve stabilitása számára „rendkívül fontos térségről van szó” – szögezte le Petr Pavel.

Csehország támogatja a nyugat-balkáni országok, köztük Észak-Macedónia integrációját a NATO-ba és az EU-ba, mert ezzel elkerülhetőnek véli a térség destabilizációját és újabb feszültségek kialakulását – közölte a cseh elnöki hivatal később kiadott közleményében.

Petr Pavel nagyra értékelte, hogy Észak-Macedónia az orosz-ukrán konfliktusban határozottan kiáll Kijev mellett, s fegyverekkel és hadianyaggal is támogatja a megtámadott Ukrajnát. Méltatta Észak-Macedónia szerepét az illegális migráció megfékezésében is. „Csehország eddig már több mint 1800 rendőrt küldött segítségül az észak-macedón határ védelmére” – tette hozzá az elnök.

Észak-Macedónia elnöke délután Petr Fiala cseh kormányfővel tárgyal elsősorban a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról, majd a cseh parlament két házának elnökeivel is találkozik.

Korábban írtuk