Earl Blumenauer a kilencedik demokrata kongresszusi képviselő, aki felszólította Joe Biden elnököt, hogy mondjon le arról, hogy elindul a novemberi elnökválasztáson.

Hirdetés

Blumenauer ugyan dicsérte Biden elmúlt években nyújtott teljesítményét, de egyértelműen beállt azon demokrata párti politikusok sorába, akik szerint az idős elnöknek mennie kell. A jelenlegi ciklusa után nyugdíjba vonuló oregoni demokrata azt mondta, hogy „az ország előtt az a kérdés, hogy az elnöknek folytatnia kell-e, s indulnia kell-e az újraválasztásért”.

Ez nemcsak az elnöki mandátum meghosszabbításáról szól, hanem a demokrácia védelméről

 – tette hozzá Blumenauer.

Rajta kívül nyolc másik képviselőházi demokrata politikus is nyilvánosan felszólította Bident, hogy lépjen ki a versenyből. Ők Llyod Doggett, Raúl Grijalva, Seth Moulton, Mike Quigley, Angie Crai, Adam Smith, Mikie Sherrill és Pat Ryan.

Korábban írtuk

Blumenauer nyilatkozata csak megerősíti a demokraták rettegését. Attól félnek ugyanis, hogy mivel Joe Biden még versenyben van, a jelenlegi elnök jelölése veszélyezteti azt, hogy a párt novemberben megtartsa a Fehér Házat.

Az elnökjelöltségtől való visszalépésre kérte Joe Bident a The New York Times című napilapban szerdán megjelent vendégcikkében George Clooney is. Az amerikai színész arra hivatkozott, hogy a hivatalban lévő amerikai elnökkel – annak idős kora miatt – a Demokrata Párt nem tud nyerni a republikánusok várható jelöltjével, Donald Trumppal szemben a novemberi elnökválasztáson.

Úgy tűnik tehát, hogy a június végi televíziós vitában nyújtott tragikus teljesítménye még Joe Biden amerikai elnök legelszántabb támogatóit is elriasztotta.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják IDE kattintva.