A tárca tájékoztatása szerint az orosz erők a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen és a kurszki régióban is előrenyomultak, Ukrajnában 16, Kurszk térségében pedig hat megkísérelt ellentámadást vertek vissza. A moszkvai összegzés szerint a „különleges hadművelet” övezetében több mint 2150, Kurszk irányában pedig 250-nél is több ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan.

Hirdetés

Az orosz hadijelentés az elmúlt nap folyamán Ukrajnában megsemmisített vagy eltalált ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel több, a hadiipart ellátó energetikai létesítményt, 14 lőszer-, két hadfelszerelés- és egy drónraktárt, két páncélozott szállítójárművet, egy nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és két vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvetők öt rakétáját, továbbá 43 repülőgép típusú drónt.

Andrej Marocsko katonai szakértő, a „Luhanszki Népköztársaság” nyugállományú alezredese a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy az orosz hadsereg a Harkiv megyei Kupjanszk térségében egyszerre öt településről – Kucserivkából, Petropavlivkából, Hluskivkából, Kolesznikivkából és Kruhljakivkából – kezdte meg az ukrán erők kiverését. Közölte, az orosz erőknek már több település külterületén sikerült megvetni a lábukat.

Korábban írtuk

Vitalij Gancsev, az ukrajnai Harkiv megye Moszkva által kinevezett elöljárója a RIA Novosztyi hírügynökségnek – a helyi lakosságtól származó értesülésekre hivatkozva – azt állította, hogy az ukrán oldalon nemcsak NATO-országokból érkezett „zsoldosok”, de rendfokozattal rendelkező francia, német és lengyel aktív katonák is harcolnak.

Kurszk irányában a csütörtöki orosz hadijelentés szerint az ukrán fél egyebek mellett 15 páncélozott harcjárművet, köztük öt tankot veszített. Moszkva szerint a régióba augusztus 6-án betörő ukrán erők azóta több mint 23 850 embert, 165 harckocsit, 77 gyalogsági harcjárművet, 100 páncélozott személyszállító járművet, 942 páncélozott harcjárművet, 643 gépkocsit, 193 tüzérségi löveget és 38 sorozatvetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók más településeiről is jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást.