A nevezett cég már az uniós népszavazás előtt azzal számol, hogy egy-két éven belül komoly termőföld-áremelkedés várható hazánkban. Szórólapjukon a következőképpen hirdetik ajánlatukat: „Magyarországon a termelőeszközök közül ma már csak a földingatlan egyértelműen alulértékelt, így ez a befektetés kínálkozik utolsóként extraprofit elérésére.

Sok potenciális befektetőt a termőföld megszerzésének és hasznosításának bonyolult jogi szabályozása és időigényessége arra késztet, hogy más, egyszerűbb, »készre gyártott« befektetés után nézzen, lemondva az elérhető extra hozamról. Segítségünkkel Ön viszonylag kényelmesen tehet szert erre a biztonsággal elérhető nyereségre. Fiatal jogász- és mezőgazdasági szakembergárdánk az Ön számára is leegyszerűsíti a termőföldvásárlást. Így akár az irodájából is termőföld-tulajdonossá válhat, és folyamatosan intézheti annak ügyeit”.

Az olvasó könnyen maga elé tudja képzelni az új földesurat, amint az „irodájából intézi folyamatosan” a föld ügyeit: szánt, vet, arat, törli homloka verítékét. De mit jelent a hirdetés szerint az extra hozam?

„Ma a földárak átlagosan 300-350 ezer forint körül mozognak hektáronként. Ez az összehasonlítható ausztriai árakhoz képest (1,5-2,5 millió forint) 13-22 százaléknak felel meg. Még az árak megháromszorozódása esetén is (1 millió forint) jelentősen elmaradnánk Ausztriától, így a földbefektetés kínál utoljára extraprofit-lehetőséget”.

Igaz. A föld ára akár a hét-nyolcszorosára is emelkedhet, de mint a hirdetés mondja, „az árak megháromszorozódása esetén” is már 300 százalékos hasznot hoznak a befektetőknek, így valóban igaznak látszik, hogy ez lesz az utolsó nagy spekulációs biznisz. Már el is kezdődött. Kérdésünkre a cég munkatársa elmondta, kizárólag magyar állampolgárságú magánszemély vásárolhat termőföldet a hétéves türelmi időszak lejártáig, ebből tehát látható, hogy a VIII. kerületi irodával rendelkező cég valóban a hatályos törvényeknek megfelelően jár el. Információink szerint a befektető saját nevén résztulajdont vásárolhat, s a cég vállalja az összes jogi és adminisztrációs, illetve az eladásig a bérlettel kapcsolatos tevékenység elvégzését. Ez a szakirodalomban: spekuláció, amitől a kormányhirdetés szerint nem kell félni.

(sal)