A közleményben kiemelték, hogy az Európai Unió 27 tagállamának – köztük Görögországnak – közösen kell fellépnie a migránsok visszatérésének kérdésében, és elérnie azt, hogy a hazájukba visszaküldött emberek száma emelkedjen.

Hirdetés

„A menedékjogra nem jogosult visszaküldöttek alacsony száma aláássa a menekültügyi rendszer hitelességét és annak egészét” – mondta Nótisz Mitarákisz migrációs miniszter.

A hónap elején öt földközi-tengeri, egyúttal európai uniós tagállam – Ciprus, Görögország, Olaszország, Málta és Spanyolország – belügyminiszterei a máltai fővárosban, Vallettában tartott találkozójukon arra szólították fel a Frontexet, hogy határozottabban lépjen fel az embercsempészet ellen, miután migránsok hajókon tömegével jutnak el ezen országok partjaihoz vagy halálukat lelik az úton. Közölték: a régiók határainak szigorúbb ellenőrzése „alapvető eleme az európai uniós tagállamok embercsempészet és más hasonló tevékenységek elleni harcának, akárcsak az illegális határátlépés megakadályozásának”.

Korábban írtuk