A G7 soros elnökségét betöltő Olaszország egy külön közleményben tudatta, hogy a vezetők elítélték Teherán Izrael elleni rakétatámadását, és megállapodtak abban, hogy közös erőfeszítéseket tesznek a térségbéli feszültségek csökkentésének előmozdítására.

Hirdetés

A csoport nyilatkozata utalást tett az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) 2735. számú, a Gázai övezetre vonatkozó, háromlépcsős tűzszüneti megállapodásról szóló határozatára, amely a Hamász palesztin szélsőséges szervezet által fogva tartott túszok szabadon engedéséről is rendelkezik, illetve az ENSZ BT 1701-es határozatára, amely lezárta Izrael és a libanoni Hezbollah síita milícia 2006-os háborúját Libanon déli részén.

Korábban írtuk

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök sürgette az ENSZ BT-t, hogy fontolja meg a libanoni ENSZ-békefenntartók (UNIFIL) mandátumának kiterjesztését annak érdekében, „hogy szavatolni tudják a biztonságot Izrael és Libanon határán”.

Washingtoni közlés szerint Joe Biden amerikai elnök az Irán támadására adandó válasz összehangolását sürgette a megbeszélésen, ideértve újabb szankciókat is a teheráni vezetéssel szemben.

Biden később újságírókhoz szólva elmondta, hogy nem támogatna egy esetleges támadást Irán nukleáris létesítményei ellen.

„Meg fogjuk beszélni az izraeliekkel, hogy mit fognak tenni, de mind a heten egyetértünk abban, hogy joguk van válaszolni, de ezt arányosan kell tenniük” – tette hozzá.