Fotó: MTI/AP/Michael Varaklas, illusztráció
Hirdetés

A tárcát Nótisz Mitarákisz eddigi munkaügyi és szociális miniszterhelyettes vezeti. A bevándorlásügyi miniszterhelyettes Jórgosz Kumucákosz, aki eddig a migrációs politikáért felelős polgári védelmi miniszterhelyettes volt.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint azzal, hogy a bevándorlás ügyét a polgári védelmi tárcához utalta, Kiriákosz Micotákisz konzervatív görög miniszterelnök annak idején érzékeltetni akarta, hogy nagy fontosságot tulajdonít a biztonságérzetnek és a közrendnek az országban.

Az ellenzék néhány civil szervezettel együtt bírálta a döntést amiatt, hogy nem „humanitárius kérdésként” kezeli a menekültek helyzetét. Ezt állította például Dimítrisz Vícasz, a radikális baloldali Sziriza volt bevándorlásügyi minisztere.

Az EFE szerint a választás, hogy Mitarákisz vezesse a tárcát, üzenet lehet a kelet-égei-tengeri szigetek hatóságainak, amelyek többször is elutasították a kormánynak azt a tervét, hogy bezárassa a szigeteken található menekülttáborokat, és idegenrendészeti központokkal helyettesítse őket.

A terv ellen tüntetők ugyanis hétfő este lehurrogták és megtámadták Mitarákiszt a Híosz szigeti városházán. Híoszon jelenleg több mint 6000 menedékkérő tartózkodik. A városházával szemben összegyűlő tiltakozók egy csoportjának – akik előzőleg lehurrogták és inzultálták Mitarákiszt – sikerült bejutniuk az épületbe, ahol a helyi médiumok szerint egyesek különböző tárgyakat, köztük vizes palackokat hajítottak az bevándorlásügyi miniszterre. A rendőrség két támadót azonosított, egyet őrizetbe vett.

A városházán történtek után a helyi vezetés egyhangúlag leszavazta az idegenrendészeti központ létrehozását, amelyet a kormány Híosz városától mintegy 15 kilométerre akar kialakítani. Mitarákisz kiállt a terv mellett, azzal érvelve, hogy „az új struktúra az életképes megoldáshoz vezető egyetlen út”, de az ottani önkormányzat egy mindössze 500 ember befogadására alkalmas központ létrehozásába egyezett volna bele, szemben az idegenrendészeti központtal, amely a kormány tervei szerint körülbelül 4000 ember befogadására lenne alkalmas.

A migrációs nyomást leginkább Híosz és a többi kelet-égei-tengeri sziget szenvedi meg, csak a múlt évben közel 60 ezer illegális bevándorló érkezett oda. A szigeteken a jövő hétre tüntetéseket és sztrájkokat terveznek a helyzet miatt.