Ukrajnában folyamatosan kényszersorozzák a férfiakat. A háború borzalmai elől sokan Magyarországra menekültek. Közülük most többen is exkluzív interjúban beszéltek a TV2 hírműsorának az átélt szörnyűségekről.

Hirdetés

Az összeállításban elhangzott, hogy a megszokott háborúpárti retorikával, vagyis a kontinensünket egészét érintő állítólagos orosz fenyegetéssel sürgetik német politikusok a kötelező sorkatonaság visszaállítását, amelyet most a nőkre is kiterjesztenének.

Borzalmakról meséltek az ukrán menekültek

„Ahogy elvitték, egyből be is lökték úgymond a háborúzni. Odaadták a fegyvert a kezébe, és sajnos meghalt”

– ezt már egy Magyarországra menekült ukrán férfi mondta el a Tényeknek.

A riportban kiemelték, Ukrajnában a háború kitörése óta folyamatosan kényszersorozzák a férfiakat, a fronton viszot a túlélési esély nagyon alacsony.

Korábban írtuk

A statisztikák szerint egy átlagos katona mindössze három órán át képes életben maradni a harctéren. Emiatt is szöknek el olyan sokan az országból.

A katonaképes embereket a hadsereg gyakorlatilag bárhonnan elviheti, sehol sincsenek biztonságban. Erről több menekült is remegő hangon beszélt a csatorna stábjának.

„Valaki csak az útszélén ment. Odamentek a katonák. Megkérték a papírját, és nem számít, hogy megfelelsz nekik vagy nem, mindenkit elvisznek”

– magyarázta az egyik férfi.

De a menekült férfiak arról is beszámoltak, hogy „a sorozótiszteket az sem érdekli, hogyha valakinek otthon kisgyereke van: akkor is elviszik, ha szétszakítják így a családokat. Sok esetben örökre” – derült ki a riportból.

De arra is kitértek, hogy a katonák nem kapnak megfelelő felszerelést, sokszor a saját pénzükből kénytelenek beszerezni a szükséges fegyvereket, ami azért is különös, mert a Nyugat folyamatosan küldi a fegyvereket Ukrajnának. A NATO pedig már bevetésre alkalmas egységeket is szervez.

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.