Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov
Kiégett autóroncs és törmelékek mellett mentõk Harkivban 2024. május 14-én
Hirdetés

A lengyelek több mint fele támogatja, hogy a hadköteles ukránok visszatérjenek hazájukba – derül ki a Rzeczpospolita című lap számára készített felmérésből, amelyre a Remix News hívta fel a figyelmet.

A megkérdezettek 51 százaléka szerint Lengyelországnak vissza kellene küldenie a hadköteles korú ukrán férfiakat, 39 százalék ellenzi, 10,3 százalék pedig bizonytalan.

A hazatérés segítését elsősorban a nők (59 százalék), a hetven év felettiek (64 százalék), a kisvárosok lakói (63 százalék) és az alapfokú végzettséggel rendelkezők (65 százalék) támogatják. Ezzel szemben az ellenzők főként a 18–29 éves fiatal felnőttek (88 százalék), a közepes méretű városok lakói (55 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (45 százalék), akik közül sokan a jobboldali nézetekkel azonosulnak (49 százalék).

Egy másik közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy a Lengyelországban, Németországban és Csehországban élő ukrán menekültek kétharmada elégedett új életével, és az őket befogadó országban kíván állampolgárságot szerezni. A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet múlt hónapban végzett felmérése szerint a fent említett európai országokban élő felnőtt ukrán menekültek 28 százaléka „teljesen elégedett” új környezetével, míg 38 százalékuk „elégedett”.

Az ukrán menekültek 12 százaléka már benyújtotta az állampolgárság kérelmezéséhez szükséges dokumentumokat a három országban,

míg 45 százalékuk tervezi ezt. Eközben 7 százalékuk már rendelkezik állampolgársággal egy másik országban, 34 százalékuk pedig nem tervezi annak kérelmezését.

Korábban írtuk

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.