Fotó: Shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

A napokban hét francia állampolgárt ítéltek halálra Irakban amiatt, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjai voltak. Bár Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerint az elítéltek „méltányos eljárásban” részesültek, a HRW azt állítja: az iraki eljárásban több súlyos hiányosság is jól dokumentáltan bizonyítható, például a kínzás alkalmazása.

Franciaország ugyan többször is hangoztatta, hogy ellenzi a halálbüntetés végrehajtását a vádlottakon, de azt is leszögezte, hogy tiszteletben tartja az iraki bíróságok döntéseit, és nem akar beleavatkozni.

„Ha Franciaország nem akarja, hogy kivégezzék állampolgárait, akkor haza kellene őket szállítania, és ott kellene eljárást indítani ellenük”

– mondta Lama Fakih, a HRW közel-keleti részlegének helyettes vezetője. Hozzátette: ezeknek az országoknak nem lenne szabad ölbe tett kézzel végignézni, hogy állampolgáraikkal szemben egy olyan országban járnak el, ahol kínzásnak lehetnek kitéve és nem biztosított a méltányos eljáráshoz való joguk.

A francia külügyminisztérium értesülései szerint mintegy 400-450 francia állampolgár van még életben, aki csatlakozott a térségben az Iszlám Államhoz, és ők vagy fogságba estek, vagy menekülttáborokban élnek. Korábban Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, tiszteletben tartja Irak szuverenitását, ám ellenzi a halálbüntetést.