BREITBART

Fotó: MTI/EPA

Az amerikai Breitbart úgy kezdi a cikkét: a Katolikus Hírügynökség (CNA – Catholic News Agency) tavaly augusztusi szenzációs híre szerint, a DCLeaks.com portálon kiszivárgott dokumentumok alapján George Soros arra használja Nyílt Társadalom Alapítványát, hogy Írországot, az életpárti mozgalom „koronaékszerét” abortuszpárti országgá alakítsák. Majd pedig Írországot prototípusnak tekintve a katolikus országokban világszerte felborítsák az abortuszellenes törvényeket.A CNA akkor azt is jelentette, Soros azt akarja, hogy írországi győzelmével európai katolikus országokban, elsősorban Lengyelországban el lehessen érni az általa óhajtott változtatást.

Írországban az alkotmány 1983-ban referendummal megerősített módosítása alkotmányellenesnek nyilvánítja az abortuszt. Az ír állam megerősíti a magzat élethez való jogát.

A Nyílt Társadalom Alapítvány hároméves stratégiai tervet dolgozott ki az írországi abortusz elleni védelem kiiktatására. Ugyanakkor – mint egy szintén a DCLeaksre kitett dokumentumból látható – a Soros-féle alapítvány azon is dolgozott, hogy Írországban ismerjék el az azonos neműek házasságát.

A Nyílt Társadalom Alapítvány az írországi Amnesty Internationalnek e célból 137.000 eurót juttatott, az Ír Családtervezési Társaságnak 132.000 eurót és az Abortusz Jogok Kampánya nevű NGO-nak 25.000 eurót, hogy visszavonassa azt az ír alkotmányos módosítást, amely azonos jogot ad egy beültetett magzatnak, mint egy terhes nőnek.

Azonban Írország 1997-es választási törvénye megtiltja a külföldi támogatást olyan szervezeteknek, amelyek politikai kampányt folytatnak az országban.

A Breitbart News most meginterjúvolta Niamh Ui Bhriaint, az írországi Élet Intézetének szóvivőjét, aki elmondta, a hatósági vizsgálatot követően csak az Abortusz Jogok Kampányát kötelezték az adomány visszajuttatására, ami felháborító, mondta a szóvivőnő, hiszen ellentétben a másik két szervezet állításával, hogy ők nem folytattak politikai kampányt, a tény az, hogy nagyon is folytattak.

De, tette hozzá, más forrásokból óriási összegeket, 20 millió eurót öntöttek az abortuszért küzdő civil szervezetek kasszájába. Az adományozók között volt a Bill és Melinda Gates Alapítvány és a Ford Alapítvány is.

Egy friss írországi közvélemény-kutatás szerint az írek 67 százaléka mondta azt, hogy az abortuszt nem szabad megengedni puszta kérésre.

A szóvivőnő végül hozzátette, a fősodratú médiumok minden esetben az abortuszt támogatják. Ugyanakkor rosszul vannak attól, hogy Írországban példásan védik az anyákat és a csecsemőket. Az országban van a világon az egyik legalacsonyabb csecsemőhalandóság.

Lovas István