„Ez terrorizmus volt, terrorizmus mindannyiunk ellen”

Hirdetés

– fogalmazott Scholz, miután virágot helyezett el a támadás helyszínén.

A német hatóságok vasárnap vették őrizetbe a solingeni késes támadás 26 éves szíriai gyanúsítottját, aki korábban önként adta fel magát, és emberölés, illetve terrorszervezethez tartozás gyanújával indítottak ellene eljárást. A német szövetségi ügyészség álláspontja szerint a gyanúsított osztja az Iszlám Állam terrorszervezet ideológiáját, és „a lehető legtöbb nem muszlim hívővel akart végezni” a péntek esti solingeni ünnepségen.

Az Iszlám Állam vasárnap közzétett videóján a szervezet állítása szerint az elkövető látható a támadás előtt. A felvételen a férfi arca el van takarva, egy hosszú pengéjű kést tart a kezében, és arab nyelven hűséget esküszik az Iszlám Állam vezetőjének. A felvételen a férfi azt mondja, a támadást megtorlásnak szánja a palesztinok és más muszlimok ellen elkövetett gyilkosságokért. A terrorszervezet azonban nem szolgáltatott bizonyítékot állítására, és egyelőre nem világos, hogy a támadó és az Iszlám Állam között milyen kapcsolat volt. Német médiajelentések szerint a hatóságok tavaly az európai uniós menekültügyi szabályok alapján Bulgáriába akarták kitoloncolni a pénteki támadás gyanúsítottját. A kitoloncolást azonban nem hajtották végre, mivel a férfit nem találták a menekültközpontban a határozat végrehajtásának időpontjában.

A solingeni támadás politikai vitát váltott ki a német menekültügyi és kitoloncolási politikával kapcsolatban. Szászországban és Türingiában, ahol vasárnap tartományi választásokat tartanak, valamint Brandenburgban, ahol szeptember 22-én lesz szavazás, a felmérések szerint a migráció visszaszorításáért kampányoló radikális jobboldali Alternatíva Németországért párt (AfD) vezet a kormánykoalíció politikai közösségei előtt. Az AfD türingiai vezető jelöltje, Björn Hoecke a „Hoecke vagy Solingen” választási lehetőséget kínálta a választóknak.

Korábban írtuk