Az elmúlt pár napban hatalmas botrány bontakozott ki Ausztriában, miután Johann Gudenus, a Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frakcióvezetője  – bírálói szerint – „botrányos” és „antiszemita” kijelentést tett azzal, hogy egyetértett Orbán Viktor miniszterelnökkel George Soros azon megítélésében, miszerint Soros irányítja a tömeges migrációt az EU-ba. 
 

Fotó: facebook.com/jgudenus


Fotó: facebook.com/jgudenus

Bírálták őt a szocialisták (SPÖ), a liberálisok (NEOS), a zöldek politikai vezetői, de a Néppárthoz (ÖVP) tartozó és európai parlamenti képviselő Othmar Karas is arról beszélt Gudenus nyilatkozata kapcsán, hogy az olyan eszközöknek, mint a bűnbakkeresés és a kitalált ellenségképek, nincs semmiféle keresnivalójuk az osztrák külpolitikában.

Christian Kern SPÖ-vezér szintén támadta Gudenust, természetesen ő is az „antiszemitizmus” vádjával, ami ellen – mint tudjuk – védekezni igen ritkán sikerül a megtámadottaknak. Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke és egyben alkancellár párttársa védelmére állt. 

Míg ma megszólalt Sebastian Kurz osztrák kancellár is, aki rosszallását fejezte ki, hogy Orbán Viktor kampányt kezdett Soros ellen és közölte, hogy Gudenusszal sem ért egyet. 

A vitába beszállt szinte az egész osztrák sajtó. Az MTI bécsi tudósítója a szombaton kirobbant vitát csak hétfő délután érzékelte. E vitában a független osztrák „Unzensuriert” portál feltette a kérdést, miért lenne antiszemita „összeesküvés-elmélet” az, amit ugyanígy lát a Jerusalem Post e témában írt cikkében? 

Nos, elolvasva a cikket, az feltétlenül ismertetésre érdemes. 

A cikk 2016. augusztus 22-én jelent meg ezzel a címmel: „Világunk: Soros kampánya a globális káoszért”. 

„Az első dolog, amit látunk, az Soros filantróp projektjének megalomán jellege. A földkerekség egyetlen sarkát nem kímélik erőfeszítései. Egyetlen politikai terület sem marad érintetlenül” – kezdődik az írás

És akkor a hangsúlyosabb megállapítások a cikkből: 
– Soros hálózata azon dolgozik, hogy a nyugati demokráciákban a nemzeti és helyi hatóságok azon képességét gyengítse, hogy nemzeteik és közösségeik törvényeit és értékeit megőrizzék. 
– Azon dolgozik, hogy akadályozzák a szabad piacokat – függetlenül attól,  hogy ezek a piacok pénzügyiek, ideológiaiak, politikaiak vagy tudományosak. Mindezt a demokrácia, az emberi jogok, a gazdasági, faji és szexuális igazságosság és egyéb emelkedett fogalmak nevében. Azaz céljuk az, hogy aláássák a nyugati demokráciákat és lehetetlenné tegyék a kormányaiknak a rend fenntartását és a társadalmaknak azt, hogy megőrizzék egyedülálló azonosságukat és értékeiket. 
– Soros az Egyesült Államoktól és Európától Izraelig világméretű nyomást fejtett ki a bevándorlás felhasználásával, hogy megváltoztassa a nyugati demokráciák demográfiai összetételét. A vele kapcsolatban kiszivárogtatott dokumentumok azt bizonyítják, hogy hálózata beavatkozott az európai választásokba annak érdekében, hogy olyan politikusok kerüljenek hatalomba, akik támogatja nyitott határok politikáját. 

A cikk végén a szerző felszólítja a Nyugat nemzeteit, hogy minden eszközzel álljanak ki nemzeti jogaikért és polgáraik biztonsághoz való jogáért: ki kell állniuk a nemzeti intézmények mellett, mert azok garantálják ezt a biztonságot a jognak megfelelően, és csak így tudják megvédeni a nemzeti értékeket és hagyományokat. 

Lovas István