Bekapcsolódott Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) is csütörtökön a tavaly októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) között folyó kormányalakítási tárgyalásokba.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A mintegy másfél órás találkozó után Jan Hamácek, a CSSD elnöke közölte újságírókkal, hogy először ő négyszemközt tárgyalt Andrej Babis ügyvezető miniszterelnökkel, az ANO vezetőjével, majd csatlakozott hozzájuk Vojtech Filip, a KSCM elnöke is. 
    
„Tárgyalásaink a lehetséges kormányzati együttműködésről a jövő héten folytatódnak. A KSCM elnöke úgy mint ma, a jövő héten is csatlakozik hozzánk” – tette hozzá Hamácek. A három pártelnök a megbeszéléseik tartalmáról semmi konkrétumot nem volt hajlandó mondani, Babis és Filip nem nyilatkozott újságíróknak. 
    
Az elképzelések szerint az új kormányt az ANO és a CSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának vagy megtűrnének. Erre azért van szükség mert az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú parlamenti alsóházban összesen 93 képviselője van (78 és 15), s csak egy harmadik fél segítségével kaphatja meg a képviselőházban a bizalmat a kormányzáshoz. A kommunistáknak szintén 15 parlamenti képviselőjük van az alsóházban.    
    
A kormányfővel együtt 15 tagúra tervezett kabinetben a szociáldemokraták öt minisztériumot: a belügyi, a külügyi, a munkaügyi és népjóléti, a kulturális és a mezőgazdasági tárcát vezetnék. 

(MTI)