A visegrádi csoport (V4) kormányfői kedden Varsóban az Európai Unióra (EU) vonatkozó témákat, ezen belül a Brexitet is megvitatják, értékelik a szombati római EU-csúcstalálkozót, és foglalkoznak az európai migrációs válsággal is – közölte Rafal Bochenek lengyel kormányszóvő hétfői sajtóértekezletén.

Bochenek a csúcstalálkozó programját illetően megerősítette: a V4-országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) miniszterelnökei kedd délelőtt a varsói kormányfői hivatalban tárgyalnak, majd délután panelbeszélgetésen vesznek részt a hétfőn megnyílt, Közép- és Kelet-európai Innovátorok Kongresszusa (CEE Innovators Summit) elnevezésű konferencián.

A délelőtti tárgyalás napirendjén többek között az EU-ra vonatkozó témák szerepelnek – mondta Bochenek. A kormányfők a közeledő Brexitről beszélnek, különös tekintettel arra, hogy várhatóan szerdán az Egyesült Királyság hivatalosan elindítja a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot – mondta a szóvivő. A Brexit témájában esetleg megfogalmazható közös V4-álláspont iránt érdeklődő újságírói kérdésre Bochenek úgy válaszolt: a csúcs résztvevői „biztosan megvitatják az EU és London közötti, a brit kilépés utáni kapcsolatokra vonatkozó elvárásaikat”.

A csúcstalálkozó során a szombati római EU-csúcstalálkozót is értékelik, és megvitatják az EU jövőbeli migrációs politikáját – közölte Bochenek. Egyeztetnek az EU előtt álló reformokról, valamint arról, milyen intézményi változásokat kellene ezek keretében végrehajtani  – fejtette ki Bochenek egy újságírói kérdésre reagálva.

Korábbi bejelentések szerint a miniszterelnökök a Közép- és Kelet-európai Innovátorok Kongresszusán megtartott közös pódiumbeszélgetésük után egyezményt írnak alá a közös innovációs kezdeményezések támogatásáról. Ennek értelmében a V4 intézményeként 2000 óta működő, idén 8 millió euróval rendelkező Nemzetközi Visegrádi Alapban (IVF) külön keretet biztosítanak majd a térségbeli kutatóintézetek, kis- és középvállalkozások támogatására.

MTI