Teherautók, mentőautók és mezőgazdasági gépek állták el a forgalmat az elmúlt napok feszültségének közepette, amelyet robbanások, lövöldözések és egy rendőrjárőr elleni támadás jellemez. A támadásban egy koszovói albán rendőr megsebesült.

Hirdetés

A helyi média szerint a koszovói szerb kisebbség tüntetőit felháborítja egy volt szerb nemzetiségű rendőr letartóztatása, akit a koszovói rendőrök elleni támadásokban való részvétellel gyanúsítanak.

Észak-Koszovó több szerb többségű városában megszólaltak a vészjelző szirénák a szombati tüntetés kezdetére.

A tüntetők az AFP-nek elmondták, hogy meg akarták akadályozni a letartóztatott volt rendőr átszállítását a terület fővárosába, Pristinába.

Korábban írtuk

Xhelal Svecla koszovói belügyminiszter elmondta, hogy a letartóztatott volt rendőr egyike annak a két gyanúsítottnak, akiket az elmúlt két napban a rendőrjárőrök elleni támadások után fogtak el.

Szerbia kérni fogja a NATO békefenntartóit, hogy engedjék meg neki, hogy szerb katonákat és rendőröket telepítsen Koszovóba, bár úgy véli, hogy nincs esélye a kérés jóváhagyására – közölte Aleksandar Vucic elnök szombaton. Az államfő belgrádi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kérést levélben fogja benyújtani a NATO parancsnoksága alatt Koszovóban működő nemzetközi békefenntartó haderő, a KFOR parancsnokának.

A legutóbbi feszültségek azt követően törtek ki, hogy a koszovói hatóságok úgy döntöttek, hogy december 18-án helyhatósági választásokat tartanak a szerb többségű településeken. A főbb szerb politikai pártok bejelentették, hogy bojkottálni fogják az eseményt.

Robbanások és lövések hallatszottak csütörtökön, amikor a választási tisztviselők két észak-koszovói településre látogattak el, hogy felkészüljenek a szavazásra, de sérültekről nem érkezett jelentés.

A támadás, amelyben a rendőr csütörtökön megsérült, azután történt, hogy koszovói albán rendőröket vezényeltek Észak-Koszovóba. A kormány szerint erről a bevetésről a közintézményekben, köztük a rendőrségen dolgozó szerbek kollektív lemondása után döntöttek. A szerb rendvédelmi tisztviselők és köztisztviselők lemondtak, tiltakozásul a koszovói hatóságok azon döntése ellen, hogy a Belgrádban kiadott rendszámtáblákat pristinaiakra cserélik.

A szerb tüntetők szeptemberben akadályozták a forgalmat a Koszovó és Szerbia közötti két fő határátkelőhelyen, hogy kifejezzék a rendszámtáblák miatti felháborodásukat.

A koszovói szerb kisebbség mintegy 120 000 főt számlál.