Németországban az antiszemita bűncselekmények száma mintegy 37 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg az iszlamofób bűncselekmények száma mintegy tíz százalékkal emelkedett. A pontos számokat tekintve a biztonsági hatóságok 765 antiszemita és 137 iszlamofób bűncselekményt regisztráltak az idei év első három hónapjában, 2023 első három hónapjában 558 antiszemita és 124 iszlámellenes bűncselekményt regisztráltak. Ez derül ki a szövetségi kormány válaszából, amelyet Christoph de Vries kereszténydemokrata (CDU) parlamenti képviselő kérdésére adott – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Hirdetés

A 2022-es évhez képest mindkét területen nagyjából megduplázódott a szám. Míg tavaly 5154 antiszemita bűncselekményt regisztrált a rendőrség, addig 2022-ben 2641-et. 610-ről 1464-re nőtt az iszlámellenes bűncselekmények száma. A 2024-es és 2023-as adatok azonban jelenleg még csak előzetesek. A késői jelentések vagy új megállapítások még változásokat eredményezhetnek.

A fokozódó antiszemitizmusra tekintettel a CDU belpolitikusa, de Vries konkrét és határozott intézkedéseket sürgetett, nem pedig üres frázisok állandó ismételgetését mindenféle jogszabályi következmény nélkül. Egy-egy tüntetésen például népirtásról beszéltek.

Képviselőcsoportjának célja egy pártokon átívelő intézkedéscsomag a kormánypárti frakciókkal. A kereszténydemokraták és a keresztényszociális párt tagjai (CDU/CSU) a múlt héten egyebek mellett azt javasolták, hogy ismét minősítsék bűncselekménynek a bűnszervezetek és terroristaszervezetek úgynevezett szimpátiareklámozását, valamint a háború dicsőítését.

Korábban írtuk

A német kormány antiszemitizmusért felelős biztosa, Felix Klein is megkongatta a vészharangot, és az antiszemita bűncselekmények további növekedésére figyelmeztetett. Ennek hátterében az Izrael elleni iráni támadás áll.

A Hamász október 7-i, Izrael elleni terrortámadása az antiszemita bűncselekmények példátlan emelkedéséhez vezetett Európában, és ez várható Irán napokban elkövetett támadása után is

– mondta Klein a német sajtónak.

Güner Balci, Berlin Neukölln kerületének integrációs biztosa szintén egyértelmű összefüggést állapított meg a közel-keleti háború és a növekvő antiszemitizmus között. Kerületében a lakosság nagy része szimpatizál a Hamásszal, és egyfajta felszabadító szervezetnek tekinti – mondta Balci egy interjúban. Bár ez már az október 7-i terrortámadás előtt is így volt, azóta ez még nyilvánvalóbbá vált. Ugyanakkor a Németországi Muszlimok Koordinációs Tanácsa novemberben arra panaszkodott, hogy a közel-keleti háború miatt a muszlimok is szóbeli vagy fizikai támadásoknak vannak kitéve. Több tucat támadás történt, és az iskolákban is megbélyegzik a gyerekeket és a fiatalokat.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.