Fotó: ShutterStock/Viiviien
Hirdetés

Putyin pénteken kijelentette, hogy Moszkva azonnal béketárgyalásokat kezdeményez Kijevvel, amint az kivonja csapatait az oroszországi Donbasszból, valamint a Herszon és Zaporozsjei területről. Az elnök szerint egy esetleges alku részeként Ukrajnának semleges státuszt, „demilitarizálást” és „denácifikációt” (nácítlanítást) is vállalnia kell. A megállapodást az Oroszország elleni nyugati szankciók feloldásának kellene követnie.

Zelenszkij és a NATO is azonnal elutasította az ajánlatot. Kijev a béketárgyalások előfeltételeként ragaszkodott ahhoz, hogy az orosz csapatok vonuljanak vissza az 1991-es ukrán határokhoz.

Peszkov a Pavel Zarubin orosz újságírónak vasárnap adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy „a fronthelyzet jelenlegi dinamikája egyértelműen azt mutatja, hogy az ukránok számára tovább fog romlani”.

Emlékeztetett arra, hogy Zelenszkij 2019-es elnöki székbe jutása nagyrészt annak volt köszönhető, hogy ígéretet tett arra, hogy békét hoz Ukrajnába, és hozzátette, hogy mindig is azt mondta, hogy bármit megtenne hazájáért.

Korábban írtuk

„Talán egy olyan politikus, aki a haza érdekeit a sajátja, sőt az urai fölé helyezi, elgondolkodik egy ilyen javaslaton. Meglátjuk, mi történik” – jegyezte meg Peszkov.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Orosz Hírek oldalán.