Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint a legújabb menekülthullám nem Szíriából indult, mert aki tudott, onnan jobbára már eljött, inkább a Törökországból Görögországba érkező migránsok jelenhettek meg a Balkánon mostanában.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Gyarmati István az M1 aktuális csatornán azt mondta: úgy tűnik, a török hatóságok mintha kicsit lazítanának az ellenőrzésen, több embert engednek át, és ezzel Görögország nem tud megbirkózni. 
    
A görögöknek pedig nincs elég pénzük és intézményük sem ahhoz, hogy regisztrálják őket, de „nem is igazán strapálják magukat” – tette hozzá.
    
Jelezte: a 2016-os EU-Törökország-megállapodásnak van olyan része is, hogy ahány embert visszatoloncolnak, annyit át is kell vennie az uniónak; ez eddig nem nagyon működött, és szerinte nem is annyira akarja egy ország sem, hogy működjön.
    
Kitért arra is, hogy lát kapcsolatot a június 24-i törökországi elnök- és parlamenti választás, valamint a menedékkérők növekvő száma között. Mivel mélyül a török gazdasági válság, szerinte arra készülhet a török elnök, hogy újabb „üzletet” kössön az EU-val a migráció ügyében, így megmutathatja, hogy ha Brüsszel nem elég együttműködő, több lesz a menekült – fűzte hozzá.