A varsói államfői palotában rendezett beiktatási ünnepségen mondott beszédében Andrzej Duda emlékeztetett arra, hogy Kaczynski 2020 októberétől 2022 júniusáig egyszer már betöltötte a miniszterelnök-helyettesi tisztséget Mateusz Morawiecki kormányában. Akkor a belbiztonsági és a védelmi tárcákat felügyelte. Az államfő kijelentette: a PiS elnöke jelenleg is „teljes mértékben elhivatott” a biztonsági feladatok, ezen belül a hadsereg korszerűsítésének összehangolására.

Hirdetés

A nemzetbiztonságra az elnök szerint az őszi lengyel parlamenti választások előtt „különösen ügyelni kell”. Duda kijelentette: egy Lengyelországtól „nem messze fekvő nagyhatalom” az utóbbi években a világ több országában is megpróbált beavatkozni a választási folyamatokba. Ilyen próbálkozásokra az államfő szerint a legközelebbi hónapokban Lengyelországban is sor kerülhet.

A beiktatási ünnepségen Andrzej Duda egyúttal elfogadta az eddigi négy kormányfőhelyettes – Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter, Piotr Glinski kulturális és örökségvédelmi miniszter, Henryk Kowalczyk tárca nélküli miniszter, valamint Jacek Sasin állami vagyonügyi miniszter – lemondását. A négy politikus továbbra is megtartja miniszteri posztját.

Korábban írtuk