„Von der Leyen igazi neve: zsaroló” – írta Ziobro a Twitter közösségi honlapján. Az egyik kisebb lengyel kormánykoalíciós pártot is vezető miniszter szerint az Európai Bizottság elnöke „nem a jogállamiságot tartja szem előtt, hanem azt, hogy azok legyenek kormányon, akiket Berlin akar”. Ursula von der Leyen a Princeton Egyetemen rendezett vita során kijelentette: ha Olaszország a parlamenti választások után „nehéz helyzetbe” kerül, Brüsszelnek „megvannak az eszközei, mint Lengyelország és Magyarország esetében”.

Hirdetés

„Szégyenletesnek” és „nagyon veszélyesnek” nevezte a bizottsági elnök kijelentését Tomasz Poreba, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság soraiból megválasztott európai parlamenti képviselő is. Szerinte von der Leyen szavai „nagyon világosan felfedik az Európai Unió jelenlegi irányvonalát”, vagyis azt, hogy a demokratikus választások eredményét „csak akkor erősítik meg, ha ezt a brüsszeli politikai elit, valamint a liberális baloldal jóváhagyják”.

A PiS másik EP-képviselője, Kozma Zlotowski kifogást intézett az Európai Bizottsághoz „az olasz parlamenti választásoknak a bizottsági elnök általi befolyásolása” kapcsán. Levelében Zlotowski azt írta: von der Leyen kijelentése „úgy hangzik, mint egy, az olasz választóknak és a leendő kormánynak címzett fenyegetés”. A képviselő hangsúlyozta: a választási eredményekről „nem a brüsszeli hivatalnokok”, hanem a választók döntenek szabad szavazáson.

Olaszországban vasárnap tartanak parlamenti választásokat, amelyek fő esélyese a felmérések szerint az Olasz Testvérek (FdI), a Hajrá, Olaszország és a Liga pártok alkotta jobbközép koalíció.

Korábban írtuk