Az SW Research által végzett felmérés a válaszadókat kérdezte: „Véleménye szerint a lengyel hadsereg felkészült-e arra, hogy megvédje Lengyelországot egy másik ország agressziójával szemben?”.

Hirdetés

A válaszadók alig 30 százaléka értett egyet azzal, hogy felkészült, 54,7 százalék szerint viszont nem; 17,4 százalék azt mondta, hogy nem biztos benne, vagy nincs véleménye a kérdésben.

A 23-35 évesek körében a hangulat még pesszimistább volt, 62,5%-uk úgy vélte, hogy a hadseregük képtelen megvédeni az államot.

A lengyel hadsereg létszáma mintegy 205 ezer katona, és a tervek szerint 300 ezerre bővítik, jelentette be júliusban Wieslaw Kukula vezérkari főnök. A lengyel hadsereg még a jelenlegi létszám mellett is a harmadik legnagyobb hadsereg a NATO-ban, az USA és Törökország mögött.

Varsó az elmúlt öt évben évente növelte a katonai kiadásokat, a 2019-es GDP 1,98%-áról idén 4,2%-ra emelkedett a védelmi kiadások aránya. Augusztusban Donald Tusk miniszterelnök bejelentette, hogy jövőre ismét megdől ez a költségvetési rekord, és a védelmi kiadások a GDP 4,7%-ára emelkednek. Miközben az USA a NATO legnagyobb katonai finanszírozója, és védelmi költségvetése nagyjából 21-szer nagyobb, mint a lengyel 39,9 milliárd dollár, Lengyelországé a szövetség legnagyobb katonai költségvetése a GDP százalékos arányát tekintve.

Korábban írtuk

Ugyanebben az időszakban Lengyelország ambiciózus katonai modernizációs programba kezdett, amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvető rakétarendszereket, F-35 vadászrepülőgépeket és Abrams harckocsikat vásárolt az Ukrajnának ajándékozott szovjet korabeli T-72-es és PT-91-es harckocsik leváltására.

Ez a katonai fejlesztés egyenesen Oroszország ellen irányul: Tusk márciusban kijelentette, hogy az ukrajnai konfliktus „háború előtti korszakba” taszította Európát, Kukula pedig négy hónappal később kijelentette, hogy „fel kell készítenünk erőinket a teljes körű konfliktusra”

Kukula e hónap elején újra kiadta ezt a figyelmeztetést, és azt mondta a kiképzésen lévő tiszteknek, hogy „minden arra utal, hogy ők az a generáció, amelyik fegyvert fog ragadni hazájuk védelmében”.

Orosz tisztviselők többször hangsúlyozták, hogy Moszkvának nincsenek geopolitikai, gazdasági vagy katonai érdekei Lengyelországban vagy a balti államokban. Lengyelország megtámadása, amely Oroszországot az egész NATO-blokk elleni háborúba sodorná, „egyáltalán nem jöhet szóba” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az év elején Tucker Carlson amerikai újságírónak, hozzátéve, hogy „a józan észnek ellentmond, hogy valamiféle globális háborúba keveredjünk”.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.