A magyar kormány a megállapodásban érdekelt a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás – reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke kedden az amerikai külügyi tárca közleményére.

A washingtoni külügyminisztérium azt hangoztatta, hogy az amerikai kormánynak „nincs hatásköre vagy szándéka” tárgyalni Magyarországgal a CEU vagy más magyarországi egyetemek ügyéről. A Heather Nauert minisztériumi szóvivő által ismertetett közleményben az Egyesült Államok „ismételten sürgeti” Magyarországot, hogy függessze fel a módosított felsőoktatási törvény végrehajtását, amely „diszkriminatív, súlyos követelményeket” támaszt az egyesült államokbeli akkreditációjú magyarországi intézményekkel szemben, valamint „fenyegeti” az akadémiai szabadságot és függetlenséget.

A KKM sajtófőnöke, Menczer Tamás az MTI-nek küldött reakciójában jelezte: Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott, kijelölt főtárgyaló az amerikai félnek felvázolt tárgyalási menetrendre hivatalos választ vár már több mint három hete. „Egy sajtóközlemény messze van a hivatalos diplomáciai választól” – írta.

A magyar kormány a megállapodásban érdekelt, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás – hangsúlyozta. Különösen sajnálatos ez annak tudatában, hogy a magyar és az amerikai kormány az elmúlt évtizedekben háromszor kötött oktatási témájú együttműködési megállapodást – jelezte.

A sajtófőnök szerint azt is fontos hangsúlyozni, hogy Magyarországon a tanszabadságot és az egyetemek függetlenségét senki sem veszélyezteti. A magyar felsőoktatási törvény nem diszkriminatív, az érintett felsőoktatási intézmények közül a törvényt nem kifogásolta sem a kínai, sem a malajziai, sem a thaiföldi egyetem, sem az érintett országok nagykövetei. A három amerikai egyetem közül kettő szintén együttműködőnek mutatkozik, és keresi a megoldást – tette hozzá.

MTI

Az amerikai kormánynak „nincs hatásköre vagy szándéka”

Az amerikai kormánynak „nincs hatásköre vagy szándéka” tárgyalni Magyarországgal a Közép-európai Egyetem (CEU) vagy más magyarországi egyetemek ügyéről – hangsúlyozta a washingtoni külügyminisztérium kedden kiadott közleményében.

A Heather Nauert minisztériumi szóvivő által ismertetett közleményben az Egyesült Államok „ismételten sürgeti” Magyarországot, hogy függessze fel a módosított felsőoktatási törvény végrehajtását, amely „diszkriminatív, súlyos követelményeket” támaszt az egyesült államokbeli akkreditációjú magyarországi intézményekkel szemben, valamint „fenyegeti” az akadémiai szabadságot és függetlenséget.

A közlemény szerint a magyar kormánynak „közvetlenül” kell foglalkoznia az érintett intézményekkel egy olyan megoldás érdekében, hogy azok továbbra is szabadon működjenek és szélesebb körű oktatási lehetőséget biztosítsanak Magyarország és a térség állampolgárai számára.

MTI